Situat la 80 de kilometri nord-vest de Kiev, muzeul local, înfiinţat în 1981 şi recent renovat, a fost incendiat de trupele ruse. Informaţia a fost confirmată de Muzeul de istorie naturală din Virginia, datorită imaginilor de satelit din laboratorul său care „supraveghează siturile patrimoniului cultural aflat în pericol”, a scris și The New York Times. 

Cele mai mari îngrijorări se referă la soarta lucrărilor expuse în această instituţie. „Ca urmare a invaziei, în jur de 25 de opere ale excepţionalei artiste Maria Prymachenko au fost arse”, a declarat un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina. Acesta a elogiat-o pe artistă, pe care o consideră creatoare de „capodopere renumite la nivel mondial”. 

Distrugerea muzeului a stârnit numeroase reacţii. „Pierderea este incomensurabilă”, a scris Oksana Lyniv, dirijor din vestul Ucrainei, care vara trecută a devenit prima femeie care a dirijat o operă la festivalul german de la Bayreuth. „Neavând cultură proprie, ei distrug toată moştenirea altor naţiuni”, a criticat și Emine Dhzeppar pe contul său de Twitter.

O adevărată „catastrofă culturală este în curs”, au transmis mai mulți profesori universitari americani, după cum a menționat ziarul Los Angeles Times.

Iar ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a anunţat că a făcut o cerere către UNESCO de revocare a calităţii de membru al organizaţiei Rusiei.

Azi, 2 martie, s-a intrat în a șaptea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News