În acest moment, pentru a putea demara lucrările, reprezentanții Ministerului Culturii așteaptă proiectul de la conducerea Muzeului. “Muzeul Național de Istorie a organizat un concurs de soluții și și-au făcut singuri proiectul. Noi așteptăm proiectul de la ei, după care vom lansa licitația de execuție”, ne-a declarat ieri Bogdan Ștefan Trîmbaciu (foto), director în cadrul Unității de management a proiectului de la Ministerul Culturii. Valoarea lucrărilor este în jur de 90 de milioane de euro și vor fi bani luați prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Lucrările vor dura aproximativ doi ani

Ministrul Culturii Lucian Romașcanu a declarat că a organizat o echipă care are sarcina de a găsi o hală unde să fie depozitat exponatele muzeelor. “Există mari probleme în ceea ce privește depozitarea patrimoniului muzeelor. Un caz concret este Muzeul Național de Istorie a României. Tot acel patromoniu va trebui adăpostit undeva și am făcut, printr-un ordin de ministru, o echipă de proiect condusă de Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, astfel încât, într-un timp rezonabil să avem un proiect pilot la nivelul zonei București, o hală dedicată obiectelor de patromoniu, în care fiecare din instituțiile care au nevoie sa aibă un loc dedicat în această hală, cu pază, cu microclimat, inclusiv cu laboratoare de restaurare și de cercetare dedicate. Sperăm să terminăm cât mai repede acest proiect pe hârtie și să-l trecem prin Guvern”, a mai spus ieri Lucian Romașcanu.

“Încercăm să închidem muzeul cât mai târziu, când vor începe efectiv lucrările. Totul depinde de cât de repede primim proiectul de la Muzeul de Istorie, dar cred că undeva spre sfârșitul anului viitor se închide muzeul. Vom încerca să-l ținem închis cât mai puțin posibil”, ne-a mai spus Bogdan Ștefan Trîmbaciu (foto).

Lucrările de consolidare la Muzeul Național de Istorie a României vor dura aproximativ doi ani.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News