Un muzeu din orașul-port Mariupol dedicat artistului din secolul al XIX-lea Arkhip Kuindzhi, pe care rușii și ucrainenii îl revendică deopotrivă, a fost distrus luni în urma unui atac aerian al armatei ruse, au informat presa ucraineană și președintele Uniunii Artiștilor din Ucraina, Konstantin Chernyavsky, potrivit publicației „The art newspaper”.
Șeful artiștilor ucraineni a condamnat distrugerea într-o postare pe Facebook și a declarat că muzeul deține trei lucrări de Kuindzhi. Acestea nu se aflau în clădire în momentul bombardării, precizează el. Erau prezente, în schimb, multe alte tablouri de valoare semnate de contemporani ai lui Kuindzhi.
Între acestea, mai multe pânze ale lui Ivan Aivazovski, faimos pentru peisajele sale marine.
2.000 de exponate
Informația a fost prezentată și pe site-ul „Maia Sandu președinte”, care scrie că distrugerea muzeului a fost raportată de Consiliul Local Mariupol.
Potrivit sursei citate, fondul muzeului este constituit din aproximativ 2.000 de exponate – picturi, artă decorativă și aplicată, grafică și sculpturi.
Soarta operelor de artă este necunoscută, iar informația a stârnit îngrijorare și la Moscova. Publicația de opoziție Novaya Gazeta a făcut apel la Ministerul rus al Apărării pentru clarificarea situației.
Infernul din Mariupol
Mariupol, oraș strategic din sud-estul Ucrainei, a fost încercuit de forțele ruse la scurt timp după ce președintele Putin a ordonat invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.
Supus la bombardamente intense, orașul a rămas fără electricitate și apă, iar locuitorii întâmpină mari probleme pentru asigurarea hranei.
Armata rusă a bombardat aici o maternitate, școala de arte, dar și un teatru, deși era marcat că adăpostește copii.
Peste 2.400 de civili au fost uciși în orașul Mariupol de când Rusia a invadat țara luna trecută, a declarat, pe 14 martie, șeful diplomației UE, Josep Borrell, conform Reuters.
Cine sunt pictorii Kuindzhi și Aivazovski
- Arkhip Kuindzhi (1841-1910) este un pictor peisagist rus de origine greacă. S-a născut în regiunea Mariupol, parte a Imperiului Rus. A studiat la Sankt Petersburg, unde ulterior a predat la Academia de Artă. Kuindzhi a fost dat afară din școală în 1897 pentru că i-a susținut pe studenții revoluționari.
- Ivan Aivazovski (1817-1900) s-a născut în Feodosia, un port din Crimea, parte a Imperiului Rus. De origine armeană, a fost membru al Academiei de Arte din Sankt Petersburg. El a lucrat și a trăit în Crimeea. Renumit pentru peisajele marine, a pictat și scene de bătălie din Războiul Crimeii, în care a prezentat eroismul marinarilor și comandanților flotei ruse. Trei peisaje marine ale sale sunt expuse în Muzeul de Artă al României.