Amenajat în interiorul unei clădiri din cărămizi roşii, în care a funcţionat fosta distilerie Koneser, înfiinţată în secolul al XIX-lea şi dezafectată de 30 de ani, noul muzeu se află în centrul unui fost cartier muncitoresc, denumit Praga, care reprezintă o zonă a Varşoviei ce a fost inclusă într-un program de restaurare.

„Muzeul nostru este un omagiu adus istoriei producţiei de votcă din Polonia, o istorie ce are o vechime de peste 500 de ani”, a declarat Andrzej Szumowski, preşedintele fundaţiei Polska Wodka, citat pe Agerpres, care afirmă că noul proiect reprezintă „primul muzeu al votcii poloneze de pe Terra”.

După intrarea Poloniei în Uniunea Europeană în 2004, lucrurile au devenit clare pentru puriştii de pe malurile Vistulei, inclusiv pe plan juridic: denumirea „votcă poloneză” poate fi atribuită doar unei băuturi care este fabricată pe pământ polonez, din cartofi şi din diverse tipuri locale de grâu, potrivit unor reţete tradiţionale şi unor norme locale.

„Polonia este leagănul votcii. Am învăţat să stăpânim meşteşugul distilării în alambic, care ne-a fost adus din Vest (…) Abia după 100 de ani votca a ajuns în Rusia”, a subliniat Andrzej Szumowski, care a redeschis astfel eterna polemică pe care Polonia o duce cu marele ei vecin de la Est în legătură cu originile acestei băuturi alcoolice.

Prin intermediul a cinci spaţii, amenajate în foste ateliere, ale căror podele sunt acoperite cu doage provenind de la foste butoaie cu votcă, vizitatorii sunt invitaţi să participe la o călătorie interactivă în timp: din epoca alchimiştilor şi a vracilor, trecând prin ferme şi hanuri şi până la epoca industrializării, comunism şi timpurile moderne, fiecare dintre aceste perioade având modalităţi specifice pentru a crea, a produce şi a consuma votcă.

Noul muzeu, al cărui design a fost creat de un cabinet de arhitectură, care a realizat alte două muzee simbol din Varşovia – Muzeul de Istorie a Evreilor din Polonia şi Muzeul Insurecţiei din Varşovia -, va fi deschis în fiecare zi lucrătoare, începând de marţi, 12 iunie.

În preţul biletului, care costă aproximativ 10 euro, sunt incluse şi degustări ale sortimentelor de votcă prezentate. Persoanele cu vârste de până la 18 ani pot să viziteze muzeul doar dacă sunt însoţite de adulţi.

În schimb, în Vaslui, votca e prezentată drept „Cartea mea de basme preferată”.

Atenție, ca fapt divers, vezi cât alcool poți bea înainte să urci la volan și află în cât timp se evaporă băuturile dacă vrei să pleci cu maşina.


Citește și: ARMATA 360° / Mergi la 4.000 de kilometri de România, într-un tur virtual al deșertului afgan. Soldații români se antrenează acolo cu muniție reală – VIDEO


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News