Grupul ungar de stat MVM va cumpăra astfel pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, mai precis o participaţie de 68% şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet.
„Pasul de astăzi reprezintă o etapă importantă pentru extinderea regională a Grupului MVM. Prin preluarea pachetului majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, ne consolidăm poziţia în Europa Centrală şi de Est, asigurând o bază solidă şi continuitate pentru clienţii noştri din România, care vor beneficia în continuare de servicii de cea mai înaltă calitate”, a declarat Karoly Matrai, CEO al Grupului MVM, potrivit Agerpres.
Tranzacţia urmează să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente, iar MVM, companie controlată de Viktor Orban, și E.ON nu au făcut publică valoarea tranzacției.
Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală. E.ON Energie România deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi.
Ministerul Energiei: Statul român va utiliza toate pârghiile pentru evaluarea tranzacţiei MVM-E.ON
Ministerul condus de Sebastian Burduja a transmis că va folosi toate posibilitățile legale pentru a verifica modul prin care grupul ungar MVM va cumpăra compania E.ON Energie România, „pentru a evalua şi decide asupra acestei tranzacţii”.
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON şi MVM, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România. Deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii”, a transmis Ministerul Energiei.
Instituția a precizat că tranzacţia va intra pe circuitul de avizare la nivel naţional şi european, „implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurenţă” și a celor privind investiţiile străine.
Ministerul Energiei din România a precizat că va analiza structura relațiilor comerciale, sursele de capitalizare și fluxurile financiare ale companiei maghiare MVM, inclusiv cele din afara UE, pentru a evalua impactul asupra securității economice și energetice. De asemenea, ministrul energiei vrea întâlniri cu conducerea MVM pentru a discuta planurile pentru piața românească și potențialele parteneriate cu companiile locale de stat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro