Este lege: toţi proprietarii din România trebuie să-şi asigure apartamentele şi casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur.
Până acum, din cele 8,5 milioane de locuinţe din ţară – jumătate sunt în mediul rural -, doar 1,53 milioane au încheiate poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). În septembrie, cele mai multe poliţe PAD erau active în Bucureşti (20% din total), Muntenia (19%) şi Transilvania (17%). La polul opus, cu cele mai puţine locuinţe asigurate obligatoriu sunt Maramureş (2% din totalul poliţelor), Bucovina (3%) şi Crişana (4%).
Majoritatea au costat 20 de euro şi acoperă pagube de 20.000 de euro. Atenţie, însă, asigurarea poate fi făcută doar pe baza buletinului, iar dacă nu ai acte de proprietate pentru locuinţă, rişti să nu fii despăgubit la nevoie, chiar dacă eşti cu plata la zi.
Situaţia e des întâlnită la sate, mai ales în cazul asistaţilor social, unde circa 40% dintre localnici nu au acte pe casă. Nu primeşti nici un leuţ nici dacă ai făcut modificări în casă, fără autorizaţie, sau dacă ai construit casa fără autorizaţie.
Atenţie ce semnezi!
Asigurarea obligatorie include trei riscuri pentru care vei fi despăgubit – cutremur, alunecări de teren, inundaţie. Poliţa are forma standard, conţine sigla PAID şi menţiunea că e eliberată în baza Legii 260.
Dacă ai casa din chirpici, achiţi 10 euro anual şi în caz de calamitate eşti despăgubit cu 10.000 de euro, iar dacă o ai din cărămidă sau beton, dai 20 de euro şi încasezi 20.000 de euro. Pentru lipsa asigurării, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei.