Ştiai că nămolul este constituit dintr-o fracţiune lichidă (apă) şi una solidă (săruri minerale, substanţe organice) ? Şi că, în funcţie de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetaţie) avem două tipuri principale de nămoluri terapeutice ? Sapropelice (de putrefacţie – negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală) de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).
” Nămolurile acţionează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) şi substanţele conţinute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanţele estrogenice).
Toate acestea dezvoltă efecte locale şi generale, la distanţă, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunităţii ” , ne indică medicul balneolog Suzana Pretorian.
Efecte benefice pentru piele
Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu conţine substanţe cu un puternic efect antiinflamator (în principal cantităţi mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivati din microfloră şi microfaună lacului), biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compuşi cu structura asemănătoare hormonilor feminini estrogen şi progesteron – estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de menţinere a tinereţii, elasticităţii şi strălucirii pielii), respectiv efect de gomaj şi detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura să şi efectul de sudaţie (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de 42 grade.
Aplicaţiile cu nămol au şi efect cosmetic, prin hidratare şi detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare, activarea circulaţiei, pielea devenind catifelată, regenerată, strălucitoare.
Împachetări generale sau parțiale
La Sovata, poţi face împachetări calde cu nămol. Acestea constau în aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcţie de consistentă nămolului. Durata tratamentului ? 15-30 minute. Timp în care pacientul este aşezat pe un pat terapeutic. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi muşama sau piele, la exterior pătură).
” Temperatura de indiferenţă a nămolului este de 38 ºC, deoarece sub această temperatura se pierde căldură din corp. Indicaţiile sunt identice cu cele ale băilor de nămol, cu menţiunea că, în cazul împachetărilor putem delimita mai precis zona de aplicaţie : întregul corp (împachetare generală), ½ superioară sau inferioară (împachetare parţială) sau doar pe zona de tratat (împachetare locală) şi astfel ne putem folosi de metodă şi în prezenţa unor contraindicaţii relative generale sau locale. ” , ne explică specialistul de la Sovata.
Tratamentul infertilității
”O formă particulară de aplicaţie de nămol este tamponul vaginal (practicat de exemplu la Sovata), în condiţii de igienă riguroasă, pe masă ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40ºC, 15-30 minute. Nămolul este în acest caz omogenizat suplimentar, până când se ajunge la o granulaţie extrem de fină, respectiv este trecut printr-o prelucrare termică suplimentară ce creşte cantitatea de estrogen şi progesteron human-like existenţa, prin eliberarea lor din micile conglomerate de sare – fapt important în tratamentul infertilităţii feminine prin insuficientă ovariană ” , punctează medicul Suzana Pretorian.
Indicaţiile specifice ale tamponului cu nămol sapropelic în caz de infertilitate sunt îngustarea trompelor uterine, anexite, insuficientă ovariană, deficitul de faza luteală, endometrioză, hipoplazia uterină. Contraindicaţiile specifice sunt ciclul menstrual, sarcina, fibromul uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5cm), stadiul acut al anexitei, sau termenul de sub 8 săptămâni postneosalpingostomie de dezobstructie tubară sau alte intervenţii chirurgicale în sfera genitală.
Alte afecţiuni ginecologice: boală inflamatorie cronică pelvină, dereglările ciclului menstrual, sindromul premenstrual, prevenirea instalării menopauzei, menopauza instalată.