- Vizita oficialului american în Taiwan este văzută de China ca o recunoaște neoficială a suveranității Taiwanului.
- China a emis mai multe avertismente către administrația Biden cu privire la vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, înainte ca aceasta să aibă loc. În timpul unei discuții telefonice avute joia trecută, Xi Jinping l-a avertizat pe președintele SUA că „cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă”.
- Mai multe avioane militare chineze au zburat marți dimineață în apropierea liniei mediane care desparte strâmtoarea Taiwan, potrivit unui oficial taiwanez, un semn că forțele aeriene ale Beijingului pot ajunge pe insulă în câteva minute.
Un reporter din Taiwan prezent la conferința de la Taipei a întrebat-o pe Nancy Pelosi dacă vor mai avea loc vizite la nivel înalt ale SUA în Taiwan. De asemenea, el a întrebat cum anticipează oficialul american că va reacționa China, potrivit The Guardian.
Pelosi a spus că speră că vizita sa va duce la alte vizite și remarcă faptul că cinci senatori au vizitat Taiwanul la începutul acestui an, dar pentru asta „nu s-a făcut prea mult tam-tam”.
Sper că este foarte clar că, deși China a împiedicat Taiwanul să participe la anumite reuniuni, nu va împiedica oamenii să vină în Taiwan în semn de prietenie și sprijin. Au făcut mare tam-tam pentru că sunt speaker (n.r. – președinta Camerei Reprezentanților SUA). Nu știu dacă acesta este un motiv sau o scuză.
Nancy Pelosi:
„Orice va face China, va face la momentul potrivit”, a mai spus ea, adăugând că „este foarte important ca mesajul să fie clar: SUA se angajează să asigure securitatea Taiwanului, dar este vorba despre valorile noastre comune de democrație și libertate și despre modul în care Taiwanul a fost un exemplu pentru lume”.
Un reporter din Japonia a întrebat-o pe Pelosi despre democrație și China.
„Întrebarea dumneavoastră vine pe fondul unei lupte între democrație și autocrație. Trebuie să arătăm lumii succesul poporului din Taiwan. Curajul lui de a deveni mai democratic, un model în această regiune, care oferă un contrast foarte puternic cu ceea ce se întâmplă în China continentală”, a spus Pelosi, care a conchis: „Nu suntem aici pentru a vorbi despre China continentală, ci despre Taiwan”.
Președintelui Camerei Reprezentanților SUA a subliniat, astăzi, 3 august, în timpul scurtului discurs de la Parlamentul din Taipei, dar și în timpul întâlnirii sale cu președintele Taiwanului, că vine „cu gânduri pașnice în regiune”.