„Ambele părți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația îngrozitoare a amenințării tot mai mari a Coreei de Nord”, au declarat Pelosi și președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud, Kim Jin-pyo, într-o declarație comună după întâlnirea de la Seul.

„Am convenit să sprijinim eforturile celor două guverne de a realiza denuclearizarea și de a obținea pacea prin cooperare internațională și dialog diplomatic, bazat pe descurajarea puternică și extinsă împotriva Nordului”, a spus Pelosi.

Pelosi a mai spus, în cadrul conferinței de presă, că ea și Kim au discutat modalități de a stimula cooperarea în domeniul securității regionale și a problemelor economice și climatice.

Pelosi a sosit în Coreea de Sud miercuri noapte, după o scurtă oprire în Taiwan, vizită care a atras furia Chinei.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol nu s-a întâlnit cu Pelosi din cauza vacanței sale programate săptămâna aceasta, dar a susținut o convorbire telefonică de 40 de minute cu ea, unde a promis o cooperare strânsă cu Congresul SUA, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Kim Tae-hyo.

Presa sud-coreeană a speculat că Yoon evită să se întâlnească cu Pelosi în persoană pentru a nu antagoniza China, după ce vizita ei în Taiwan a revoltat Beijingul, care revendică insula autoguvernată ca fiind parte a teritoriului său.

Choi Young-bum, consilier prezidențial pentru relații publice, a declarat reporterilor că „fiecare decizie a fost luată în considerarea interesului nostru național” și că nu va exista nicio schimbare în relația Coreea de Sud-SUA.

Joi seara, Pelosi a sosit în Japonia, care mai devreme a spus că cinci rachete balistice chineze au aterizat în zona sa economică exclusivă, parte a exercițiilor militare lansate de Beijing ca răspuns la vizita lui Pelosi în Taiwan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News