Președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul în cadrul turneului său asiatic care a început deja duminică, au confirmat pentru CNN un înalt oficial guvernamental taiwanez și un oficial american.

Vizita ar avea loc în ciuda avertismentelor oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de reacția Chinei la o astfel de vizită de profil înalt.

Vizita la Taipei – prima pentru un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani – nu se află în prezent pe itinerariul public al lui Pelosi și vine într-un moment în care relațiile dintre Washington și Beijing sunt deja la un nivel scăzut.

Nu este clar când anume va ateriza Pelosi în Taipei. Dar oficialul taiwanez citat de CNN a precizat că se așteaptă ca Pelosi să rămână în Taiwan peste noapte.

Oficialul american a adăugat pentru televiziunea americană că oficialii Departamentului Apărării lucrează non-stop la monitorizarea oricăror mișcări ale Chinei în regiune și la asigurarea unui plan pentru a o menține pe Pelosi în siguranță.

Angajamentul SUA

Pelosi a început duminică turneul său asiatic, fără să precizeze dacă acesta include o oprire în Taiwan.

Într-un comunicat de presă dat publicității înainte de plecare, Pelosi a declarat că vizita în Asia are rolul de a „reafirma angajamentul puternic și de nezdruncinat al Americii față de aliații și prietenii noștri din regiune”.

Delegația a plecat duminică din Hawaii și a ajuns deja în Singapore. Pelosi va mai vizita Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Ea a declarat că va avea „întâlniri la nivel înalt” în aceste țări pentru a discuta despre promovarea „intereselor și valorilor comune”, inclusiv pacea și securitatea.

Comunicatul de presă nu a menționat Taiwanul. Speculațiile apărute în ultimele zile spun însă că Pelosi ar putea ajunge totuși la Taipei, joi, la sfârșitul turneului.

Luni, premierul taiwanez Su Tseng-chang a evitat un răspuns direct, atunci când a fost întrebat despre această potențială vizită. El a declarat însă că Taiwanul „primește întotdeauna cu căldură vizitele unor distinși oaspeți străini”.

O critică a regimului de la Beijing

Pelosi este un vechi critic al regimului de la Beijing, pe care l-a atacat repetat din cauza încălcării drepturilor omului în China. Ea s-a întâlnit cu mai mulți disidenți și a vizitat Piața Tiananmen, pentru a comemora victimele masacrului din 1989.

Pelosi ar fi trebuit să viziteze Taiwanul în aprilie, dar călătoria a fost amânată după ce politiciana democrată s-a îmbolnăvit de COVID.

Veștile privind posibila escală a lui Pelosi în Taiwan au înfuriat Beijingul, care a lansat o serie de amenințări la adresa SUA și a Taipeiului.

China consideră că Taiwanul este o provincie separatistă și se opune cu fermitate tuturor declarațiilor și gesturilor care pot sugera că insula este un stat suveran independent. Inclusiv unei vizite a unui înalt demnitar străin, precum Pelosi.

Președintele Chinei Xi Jinping a semnalat această opoziție în recenta discuție cu Joe Biden. Într-o convorbire telefonică care a durat mai mult de două ore, Xi l-a avertizat pe Biden cu privire la riscurile încălcării „integrității teritoriale” a Chinei. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a spus Xi.

Amenințări și avertismente au venit și pe alte canale. Duminică, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene chineze, Shen Jinke, a fost citat de presa de stat, afirmând că Beijingul va „proteja cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

Sugerând un posibil atac împotriva Taiwanului, Shen a declarat la un spectacol aerian militar că forțele aeriene au mai multe tipuri de avioane de luptă capabile să încercuiască „prețioasa insulă a patriei noastre”.

Biden a spus că armata SUA nu vede cu ochi buni vizita lui Pelosi

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar întrețin relații de prietenie și sunt obligate din punct de vedere legal să îi furnizeze arme pentru autoapărare, lucru pe care îl și fac în mod constant, spre iritarea Chinei.

Washingtonul a adoptat un ton precaut cu privire la posibilitatea vizitei. De fapt, președintele Joe Biden, care nu controlează acțiunile Camerei Reprezentanților, a declarat presei că armata nu vede cu ochi buni eventuala vizită.

Populația Taiwanului a trăit sub amenințarea Chinei timp de decenii și, deși evenimente recente, precum războiul din Ucraina, au sporit îngrijorările și au determinat o creștere a pregătirilor militare și civile, nu au existat multe semne de îngrijorare majoră cu privire la un eventual atac.

Oportunitatea vizitei lui Pelosi a fost un subiect extrem de discutat în ultimele zile. Printre analiștii și oficialii taiwanezi există o anumită convingere că Pelosi trebuie totuși să facă vizita, pentru a nu părea intimidată de limbajul dur al Beijingului.

Care ar putea fi însă reacția Chinei? Amanda Hsiao, analistă la think-tank-ul Crisis Group, a declarat vineri că este puțin probabil ca Beijingul să vizeze direct echipamentele militare americane din regiune sau să riște o confruntare militară.

Cu toate acestea, scrie The Guardian, ea a remarcat că China a crescut foarte mult activitatea militară în ultimii ani, inclusiv prin trimiterea frecventă de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

„Beijingul va trebui să aleagă un răspuns care să depășească vizibil nivelul deja ridicat al activității”, a declarat Hsiao.

Într-un semn că lucrurile s-ar putea complica, China a efectuat sâmbătă manevre militare neanunțate anterior, în strâmtoarea Taiwan, în cel mai îngust punct dintre China și insula principală a Taiwanului.

Ce se va întâmpla în continuare rămâne neclar. Drew Thompson, un fost oficial al Departamentului american al Apărării, a declarat că este posibil ca delegația lui Pelosi să ajungă în Taiwan, chiar dacă vizita nu a fost anunțată oficial în comunicatul de presă.

De fapt, Thompson a declarat că, în opinia sa, China ar fi mulțumită de excluderea Taiwanului din itinerariul oficial, chiar dacă delegația ar ajunge totuși în vizită. „Aceasta ar fi o acomodare la îngrijorarea Beijingului, dar nu o capitulare. Interesul Chinei de a menține Taiwanul în afara agendei formale ar respectat”, a spus el.

Thompson a speculat că rezultatul cel mai probabil ar unei asemenea vizite ar fi creșterea numărului de zboruri chineze în apropierea Taiwanului, însă lansarea de rachete sau trecerea liniei mediane dintre China și Taiwan sunt acum puțin probabile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News