Vizita lui Pelosi a ajuns la final
Vizita președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan a ajuns la final. Oficialul american a părăsit Taiwanul după aproximativ 18 ore.
Ea își va continua turneul asiatic, urmând să facă opriri în Coreea de Sud și Japonia.
Pelosi, întrevederi cu activiști pentru drepturile omului
După întrevederile oficiale, în ultima parte a vizitei, Nancy Pelosi a vorbit cu activiști într-o întâlnire cu ușile închise la Muzeul Național al Drepturilor Omului din New Taipei City.
Printre ei s-au numărăt Lam Wing Kee, activist din Hong Kong care a fugit în Taiwan în 2019 după ce a fost reținut de China; activistul taiwanez Lee Ming-che, care a fost reținut în China continentală în 2017 și eliberat anul acesta; și fostul protestar din Piața Tiananmen Wuer Kaixi.
Coreea de Sud face apel la calm în contextul tensiunilor între Statele Unite şi China
Coreea de Sud a făcut miercuri apel la menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune după ce vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a tensionat relațiile dintre SUA și China, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Poziţia guvernului nostru este să menţină o comunicare apropiată cu părţile implicate (…) având în vedere importanţa păcii şi a stabilităţii în regiune, prin dialog şi cooperare”, a declarat presei un oficial al preşedinţiei de la Seul.
Pelosi va ajunge miercuri seara în capitala sud-coreeană, în cadrul turneului în Asia dominat până acum de etapa de la Taipei. „Suntem încântaţi de vizita doamnei Pelosi în Coreea”, a afirmat oficialul sud-coreean citat de AFP, adăugând că speră ca evenimentul să aibă „numeroase rezultate”.
Nu s-au făcut publice detalii despre programul de la Seul al reprezentantei Congresului SUA. Singura sa întâlnire confirmată până acum este cea de joi, cu preşedintele Adunării Naţionale, Kim Jin-pyo.
Taiwan: Exercițiile Chinei echivalează cu o blocadă aeriană și maritimă
Guvernul taiwanez a emis o condamnare fermă a planurilor Chinei de a efectua exerciții cu focuri de armă în locații din jurul insulei – principalul răspuns al Beijingului la vizita lui Pelosi, potrivit BBC.
Astfel de exerciții „au invadat spațiul teritorial al Taiwanului” și „echivalează cu o blocadă a spațiului aerian și maritim al Taiwanului”, a declarat armata.
Corespondentul BBC în China, Stephen McDonell, a postat pe Twitter o hartă publicată de mass-media de stat care arată locațiile exercițiilor planificate de China, care vor avea loc între joi și duminică, după plecarea lui Nancy Pelosi.
De asemenea, președinta Tsai Ing-wen a criticat exercițiile anunțate de China, spunând că acestea reprezintă o reacție inutilă și că Taiwanul s-a angajat să mențină status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că armata sa va „contracara orice mișcare care încalcă suveranitatea teritorială a Taiwanului”.
Beijingul spune că avioanele sau navele străine nu ar trebui să intre în zonă în timp ce își desfășoară exercițiile.
Taiwanul susține că acest lucru încalcă dreptul internațional și normele globale privind comerțul și transportul maritim.
Armata taiwaneză crește nivelul de alertă
Cu puțin timp înainte ca Nancy Pelosi să se întâlnească cu președintele Tsai, cabinetul taiwanez a anunțat că armata insulei și-a sporit nivelul de alertă, potrivit BBC.
Autoritățile ar urma să pună în aplicare planuri pentru a „asigura siguranța și stabilitatea în jurul insulei” – un răspuns la anunțul Chinei de a organiza trei zile de exerciții militare care vor înconjura Taiwanul începând de joi.
Cabinetul taiwanez a adăugat că cetățenii ar trebui să se simtă liniștiți în ceea ce privește securitatea lor.
Nancy Pelosi: „Nu vom abandona Taiwanul”
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a făcut mai multe declarații în timpul întâlnirii sale de la Taipei cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.
„Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc faptul că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și că suntem mândri de prietenia noastră de durată. Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială. Și acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici”, a spus Pelosi.
„Taiwanul este un partener de încredere al SUA. Vom continua să consolidăm cooperarea în domenii precum securitatea Indo-Pacific și lanțurile de aprovizionare, astfel încât să ridicăm și mai mult relațiile dintre SUA și Taiwan”, a mai spus ea.
Președintele Tsai face referire la invazia Rusiei în Ucraina
După ce i-a mulțumit lui Nancy Pelosi și a numit-o „unul dintre cei mai devotați prieteni ai Taiwanului”, președintele Tsai a făcut referire la invazia Rusiei în Ucraina la începutul acestui an, potrivit BBC.
Ea a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca securitatea în Strâmtoarea Taiwan să fie un alt punct de interes pentru întreaga lume.
„Agresiunile împotriva Taiwanului democratic ar avea un impact enorm asupra securității întregului Indo-Pacific”, a spus ea.
„Taiwanul nu va da înapoi. Ne vom susține cu fermitate suveranitatea națională și vom continua să menținem linia de apărare pentru securitatea noastră globală”, a adăugat ea.
Nancy Pelosi s-a întâlnit cu președintele Taiwanului
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA se întâlnește în aceste momente cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, potrivit BBC.
Președintele Taiwanului i-a acordat Ordinul Norilor Propițioși cu Marele Cordon Special lui Nancy Pelosi, înfășurând-o pe această cu o eșarfă albastră.
Tsai Ing-wen i-a mulțumit lui Pelosi pentru atenția și „sprijinul neclintit” acordat Taiwanului.
„Președinta Pelosi are legături vechi și profunde cu Taiwanul. Doamnă președinte, trebuie să vă exprim recunoștința mea”, a spus președintele Taiwanului.
Pelosi, în Parlamentul din Taiwan: „Venim cu prietenie în Taiwan”
Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, se află în acest moment la parlamentul din Taipei.
Oficialul american a ținut un discurs în fața parlamentului taiwanez. Nancy Pelosi a declarat că dorește să intensifice schimburile parlamentare între SUA și Taiwan. Ea a numit Taiwanul „una dintre cele mai libere societăți din lume”, potrivit The Guardian.
Pelosi a mai spus că proiectul de lege privind cipurile din SUA ar oferi o bună oportunitate pentru cooperarea SUA-Taiwan în industria cipurilor.
„Venim cu prietenie în Taiwan, venim cu gânduri pașnice în regiune”, a declarat ea în timpul unei întâlniri cu Tsai Chi-chang, vicepreședintele parlamentului taiwanez.
În timpul declarațiilor sale în fața parlamentului taiwanez, Pelosi a făcut referire la vizita sa în Piața Tiananmen din Beijing, la doi ani după masacrul din 1989 al studenților demonstranți de acolo.
Protestul din Piața Tiananmen a fost o serie de demonstrații populare de masă, care au avut loc în principal în Piața Tiananmen din Beijing în perioada 15 aprilie – 4 iunie 1989 și au culminat cu așa-numitul masacru din Piața Tiananmen, când armata chineză înarmată cu puști de asalt și tancuri a deschis focul asupra manifestanților. Numărul estimat al deceselor variază de la câteva sute la câteva mii, cu mii de răniți.
„Am fost acolo în mod special pentru a face o declarație privind drepturile omului – vizita noastră a fost legată de probleme de securitate. De-a lungul anilor a fost întotdeauna vorba despre securitate, economie și guvernare”, a declarat ea în fața vicepreședintelui parlamentului taiwanez.
Pelosi urmează să se întâlnească cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen. De asemenea, ea se va întâlni cu mai multe personalități ale societății civile și ale mediului de afaceri.
Presa americană a relatat că ea urmează să se întâlnească și cu Mark Liu, președintele celui mai mare producător de semiconductori din Taiwan, TSMC.
China îl convoacă pe ambasadorul SUA
Xie Feng, viceministrul chinez de externe, l-a convocat miercuri seară pe ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, şi i-a înmânat un protest faţă de vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în Taiwan, a relatat presa de stat, citată de The Guardian.
„Aceste acţiuni au fost extrem de nepotrivite, iar consecinţele vor fi extrem de grave. China nu va sta în niciun caz indiferentă”, a transmis Xie Feng.
Viceministrul de externe al Chinei a cerut SUA „să ia măsuri eficiente pentru a elimina impactul negativ al vizitei neanunţate a lui Pelosi în Taiwan”. De asemenea, el a subliniat că Washingtonul ar trebui să oprească provocările şi să nu mai susţină forţele pro-independenţă ale insulei.
China anunţă măsuri punitive la adresa Taiwanului
China suspendă importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august, au anunţat miercuri autorităţile vamale chineze, informează Reuters, citată de Agerpres.
Mai devreme în cursul aceleaşi zilei, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.
Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.
Mai multe informații: China anunţă măsuri punitive la adresa Taiwanului după ce Nancy Pelosi şi-a început vizita la Taipei
Coreea de Nord: Interferența SUA în afacerile interne ale altor țări, „cauza principală a hărțuirii păcii”
Într-o declarație transmisă miercuri de presa de stat nord-coreeană KCNA, ministerul de Externe din Coreea de Nord a declarat că deplasarea lui Nancy Pelosi în Taiwan „stârnește îngrijorarea serioasă a comunității internaționale”, potrivit CNN.
„Situația actuală arată în mod clar că interferența obraznică a SUA în afacerile interne ale altor țări și provocările sale politice și militare intenționate sunt, într-adevăr, cauza principală a hărțuirii păcii și securității în regiune”, a declarat acesta.
Coreea de Nord și-a exprimat astfel sprijinul pentru guvernul chinez, afirmând că „problema Taiwanului ține de afacerile interne ale Chinei”.
SUA: „Susținem dreptul Taiwanului de a se apăra, nu independența sa”
„Nu sprijinim independența Taiwanului, susținem dreptul său de a se apăra”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, marți, într-o conferință de presă la Casa Albă, potrivit BBC.
Conferința a fost susținută la câteva ore după ce Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan, strânind furia Beijingului.
Oficialul a mai spus că președintele Joe Biden vrea să mențină liniile de comunicare deschise între SUA și China.
Întrebat dacă răspunsul Chinei la vizita lui Pelosi – amenințările la adresa SUA și anunțul exercițiilor militare din jurul Taiwanului – era așteptat, Kirby a răspuns că da: „Este în concordanță cu scenariul pe care ne așteptam să-l desfășoare Beijingul”.
Taiwanul anunţă incursiunea a peste 20 de avioane militare chineze în timpul vizitei lui Nancy Pelosi
Taiwanul a anunţat marți seară incursiunea a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană, în momentul în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, și-a început vizita în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea, scrie Agerpres, care citează France Presse.
„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022′, a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.
China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, comunică în acelaşi timp ministerul.
Ministerul Apărării afirmă în acelaşi comunicat că exerciţiile au scopul de a intimida cetăţenii taiwanezi. Oficialii spun însă că forţele armate „şi-au întărit” nivelul de vigilenţă, iar populaţia nu are motive de nelinişte.
Lavrov: „China este îndreptățită să ia măsuri pentru a-și proteja suveranitatea”
Rusia a condamnat pentru a treia oară într-o zi vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că, din punctul său de vedere, „China este îndreptățită acum să ia măsuri pentru a-și proteja suveranitatea”, scrie BBC.
Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, catalogaseră vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA drept provocatoare.
„Considerăm o posibilă vizită a lui Pelosi în Taiwan… o altă acțiune provocatoare a Statelor Unite, menită să exercite presiuni suplimentare asupra Beijingului. Rusia confirmă principiul «o singură China» și se opune independenței insulei sub orice formă”, a spus Zaharova.
Liderul din Hong Kong condamnă vizita lui Nancy Pelosi
Liderul din Hong Kong a condamnat cu fermitate vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, conform BBC. Noul șef executiv al teritoriului, John Lee, a declarat că guvernul său are „o determinare de neclintit și o poziție clară împotriva oricărei susțineri a „independenței Taiwanului””.
Vizita lui Pelosi este echivalentă cu încurajarea „independenței Taiwanului” și sfidează în mod deschis principiul unei singure Chine, a adăugat el.
Beijingul a declarat în trecut că Taiwanul ar putea deveni o regiune administrativă specială a Chinei, precum Hong Kong.
China a anunţat că avioane de luptă SU-35 traversează strâmtoarea. Taiwan: e fals
Cu câteva minute înainte de sosirea istorică a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, presa de stat chineză a afirmat că avioane de luptă Su-35 traversează strâmtoarea Taiwan, însă Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a catalogat rapid informaţiile ca fiind false, informează Taiwan News.
Marți seară, la ora locală 22:26 (17.26 ora României) cu mai puțin de 20 de minute înainte de sosirea lui Pelosi la Taipei, postul chinez CGTN a raportat că avioane de luptă Sukhoi Su-35 operate de China traversau strâmtoarea Taiwan, fără a oferi informații suplimentare.
Cu toate acestea, avionul Boeing C-40C al Forțelor Aeriene ale SUA care o transporta pe Pelosi și delegația sa a aterizat în siguranță pe aeroportul Songshan din Taipei la ora 22:43. Avionul lui Pelosi a evitat orice confruntare cu avioanele de luptă chinezești survolând Indonezia, estul Filipinelor și estul Taiwanului înainte de a ateriza la Taipei, notează sursa citată.
Referindu-se la afirmațiile presei chineze cu privire la avioane de vânătoare care ar fi traversat Strâmtoarea Taiwan, ministerul Apărării din Taiwan a transmis: „Zvonurile privind Strâmtoarea Taiwan nu sunt adevărate”.
La ora 23:29, postul chinez CGTN l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian, care a declarat că ministerul este în „alertă maximă”. Wu a adăugat că ministerul va „apăra în mod hotărât suveranitatea națională și integritatea teritorială”.
China anunţă manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, de joi până duminică
China a anunțat că va organiza exerciții militare cu foc real în șase zone din jurul Taiwanului, potrivit Taiwannews.com.
Exercițiile încep joi și tuturor navelor și avioanelor civile le va fi interzisă intrarea în zonele respective, între 4 și 7 august, transmite BBC.
Tot marți, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi, China a suspendat importurile de la 35 de exportatori taiwanezi de biscuiți și produse de patiserie. Un avertisment în această privință fusese lansat înainte de vizita lui Pelosi în Taiwan.
Aproximativ două treimi din exporturile din Taiwan în 2021 au fost reprezentate de biscuiți și produse de patiserie, cu o valoare totală de 646 milioane de dolari, potrivit presei taiwaneze. În 2020, valoarea a ajuns la 660 de milioane de dolari, reprezentând 37% din totalul exporturilor.
Se estimează că peste 100 de companii din Taiwan vor fi obligate să înceteze să mai facă afaceri cu China.
Pelosi va părăsi Taiwanul miercuri după-amiază
Nancy Pelosi se va întâlni miercuri, 3 august, cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, după care va părăsi insula, transmite Nexta.
Beijingul condamnă vizita și amenință SUA
Ministerul chinez de Externe a emis o declarație de protest împotriva vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, cerând Washingtonului să „nu meargă mai departe pe o cale greșită și periculoasă”, notează The Guardian.
Aceasta este o încălcare gravă a principiului „o singură Chină” și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, se arată în comunicat.
MAE chinez mai spune despre vizita oficialului american că subminează grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”. China avertizează că „aceste acțiuni, ca și cum s-ar juca cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui” și că „toate consecințele care decurg” din vizita lui Pelosi „trebuie suportate de partea americană și de forțele separatiste care vor „independența Taiwanului”.
Și Hu Xijin, fostul editor al Global Times, care are legături cu partidul de guvernământ din China, a avertizat cu privire la noi represalii din partea Beijingului.
„Pelosi a aterizat în Taiwan, deschizând o eră de competiție de mare intensitate între China și SUA pe tema Taiwan. Taiwanul este aproape de China continentală și Beijingul are suficiente cărți în mânecă în ce-l privește. Le vom juca una câte una, cu încredere”.
Pelosi: Lumea trebuie să aleagă între autocrație și democrație
Nancy Pelosi a transmis un mesaj după ce a aterizat în Taiwan. „Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”, susţine Pelosi.
„Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică.”
„Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”.
„Vizita noastră în Taiwan nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul.”
Momentul în care Nancy Pelosi își începe vizita istorică
BBC a prezentat primele imagini cu momentul în care Nancy Pelosi coboară din avion și-și începe vizita istorică în Taiwan.
Ea a fost întâmpinată de oficialii locali și a salutat mulțimea care a venit să salute sosirea oficialul american înainte de părăsi aeroportul.
Pelosi așteaptată de susținători, dar și de contestatari
Oficialul american a fost așteptată cu mesaje de bun venit proiectate pe unele din cele mai înalte clădiri din Taipei.
În timp ce mulți susținători au așteptat-o la aeroportul din Taipei, pe străzile capitalei Taiwanului au avut loc și manifestații de protest. Câțiva oameni au afișat pancarte împotriva oficialului american.
Avionul lui Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan
Aeronava care a adus-o pe președintele Camerei Reprezentanților în Taiwan a aterizat la ora locală 22:45 (17:45 ora României). Ea devine astfel cel mai important oficial american care vizitează Taiwan în ultimii 25 de ani, precedentul fiind președintele Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich în 1997.
În timp ce avionul lui Pelosi ateriza în Taipei, China, care a avertizat SUA că „vor plăti” dacă are loc această vizită, a trimis mai multe avioane militare în strâmtoarea Taiwan, relatează publicația The Straits Times.
***
Sosirea acesteia a fost așteptată de numeroase persoane lângă aeroportul Taipei.
Vizita lui Pelosi, care este al doilea oficial american în linia de succesiune la președinția SUA și un critic vechi al Chinei, vine pe fondul înrăutățirii legăturilor dintre Washington și Beijing.
China s-a opus vizitei oficialului american, întrucât politica oficială este că insula este parte a teritoriului său, iar prezența unui înalt oficial poate fi interpretată drept o recunoaște neoficială a suveranității Taiwanului și o imixtiune în politica internă a Beijingului.
Ministerul de Externe chinez a transmis marți că SUA vor „plăti prețul pentru subminarea intereselor de securitate suverană ale Chinei”.
Casa Albă a respins retorica Chinei ca fiind nefondată și nepotrivită și a subliniat că Statele Unite nu vor fi intimidate de declarații belicoase ale Beijingului.
John Kirby, purtător de cuvânt pentru comunicare strategică în cadrul Casei Albe, a spus că nimic din posibila călătorie a lui Pelosi nu a schimbat politica SUA față de Taiwan și că Beijingul știa că împărțirea puterilor în cadrul guvernului american înseamnă că Pelosi va lua propriile decizii cu privire la vizită. „Are dreptul de a vizita Taiwan”, a insistat el.
Amenințări de la Beijing
În timpul unei discuții telefonice avute joia trecută, Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden că „cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă”, cu privire la posibila vizită a lui Nancy Pelosi.
Biden i-a răspuns lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba politica actuală sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.
Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său și a avertizat în repetate rânduri că va folosi forța, dacă va fi necesar, pentru a aduce insula sub controlul său. Taiwan respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei și spune că numai oamenii săi pot decide viitorul insulei.
SUA nu recunosc independența Taiwanului și au păstrat mereu o poziție de „ambiguitate strategică” privind modul în care va răspunde în cazul unui atac.
Marți, înaintea vizitei lui Pelosi, China a trimis avioane de luptă aproape de „linia mediană” care separă strâmtoarea Taiwan, au declarat surse oficiale pentru Reuters. În plus, Beijingul a trimis și mai multe nave de război.
În replică, Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la „ameninţările inamicului”.
Nivelul de alertă în Taiwan a fost „consolidat” de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenția de presă de stat taiwaneză CNA.
De asemenea, pe rețelele sociale au apărut imagini potrivit cărora Taiwanul a pregătit opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi.