O navă NASA a descoperit un ocean de apă sărată care se află sub suprafața Ceres, o planetă pitică poziționată pe centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, scrie Business Insider.
O navă NASA a descoperit un ocean ascuns în sistemul nostru solar, pe planeta pitică Ceres, aflată între Marte și Jupiter.
Nava Dawn a orbitat planeta pitică Ceres, care se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, după ce a rămas fără combustibil în 2018. La un moment dat, nava a coborât până la o altitudine de 35 km deasupra planetei, oferind o imagine detaliată a suprafeței și a unor regiuni mai deschise la culoare.
Acele regiuni ar fi acoperite de carbonat de sodiu (compus din sodiu, carbon și oxigen), ce ar fi provenit de la un lichid ce s-a evaporat pe suprafața Ceres, însă, până acum, experții nu știau de unde provenea acest lichid.
Un nou studiu demonstrează că acea apă sărată a ajuns la suprafața planetei de la un rezervor subteran cu o adâncime de 40 km și sute de km lățime.
“Ceres a primit acum statutul de «lume oceanică», a declarat Carol Raymond, investigatorul principal al misiunii Dawn, pentru Reuters.
Ceres li se alătură Enceladus (o lună înghețată din apropierea Saturn) și Europa (luna înghețată a planetei Jupiter), alte “lumi oceanice” ce ascund oceane sub suprafață. Astfel, Ceres a devenit și concurentă pentru posibilitatea găzduirii vieții extraterestre.
“Materialul găsit pe Ceres e foarte important din punctul de vedere al astrobiologiei”, a declarat Maria Cristina De Sanctis, cercetător în cadrul Istituto Nazionale di Astrofisica, din Roma, pentru The Guardian. “Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”.
Ești interesat de planete? Află curiozități despre planeta roșie – Marte, Venus (denumită Steaua Ciobanului, micuța Pluto, Mercur sau inelele lui Saturn!