Acest lucru se întâmplă în ambele sensuri – la navele spațiale care se întorc pe Pământ și la riscul contaminării altor planete de oameni.

Pe lângă numele interesant, slujba vine la pachet cu un salariu uriaș, între 124.406 și 187.000 de dolari anual.cetățenii americani interesați de job își pot depune cv-urile până la mijlocul lunii august.

Existența unui astfel de job nu este o noutate, cu toate că nu multă lume a auzit despre el. Tratatul inițial al Națiunilor Unite privind explorarea spațiului, semnat în 1967, a cerut națiunilor care se ocupau de spațiu să aibă grijă de cei care se întorc pe Pământ și ar putea fi contaminanți.


Citește și: REPORTAJ. 2 Mai, ultima plajă bastion a familiei tradiționale de pe litoralul românesc


Printre obiectivele Biroului de Protecție Planetară se află păstrarea altor lumi „în starea lor naturale” și „luarea măsurilor de precauție prudentă pentru a proteja biosfera Pământului în cazul în care viața există în altă parte”.

Actualul PPO, dr. Catharine Conley, a declarat pentru New York Times în 2015 că oamenii reprezintă de fapt cea mai mare amenințare și explică dând exemplul planetei Marte. „Dacă noi căutăm viață pe Marte nu ar fi păcat ca ceea ce găsim de fapt să fie viață dusă de noi acolo”, a explicat ea.

Candidatul ideal pentru a prelua acest post trebuie, pe lângă cunoștințe avansate privind protecția planetară, să aibă deja experiență în „programe spațiale de importanță națională”. La asta se adaugă o diplomă în fizică, inginerie sau matematică.

Curățarea navelor spațiale a fost recent în centrul atenției – când vicepreședintele american Mike Pence a decis să atingă o componentă în ciuda faptului că lângă aceasta se afla un semn mare cu „nu atingeți”. Mai târziu, NASA a transmis că suprafața va fi curățată înainte de a fi asamblată în nava spațială Orion și că totul face parte din procedura de decontaminare.

NASA are o protecție planetară atât de strictă încât se pregătește să distrugă nava spațială Cassini pe orbita lui Saturn, astfel încât să nu se prăbușească necontrolat și să contamineze planeta – la fel ca în cazul lui Galileo, pe orbita lui Jupiter, în 2003.


Citește și: Simona Halep a rămas fără iubit: ”Fata asta e cu adevărat nebună!”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News