În ultimele trei zile a fost observată o serie de erupţii intense la suprafaţa Soarelui, de către o sondă spaţială, ceea ce înseamnă că pe data de 9 decembrie se va produce o nouă furtună solară, mai puternică decât cea de pe 4 decembrie. De obicei, în timpul furtunilor solare, cele mai afectate sunt persoanele sensibile la vreme. Efectul neobişnuit se explică prin schimbări în sistemul nervos central, anume creşterea timpului de reacţie la stimuli externi.

Cu toate acestea, bolile cele mai dependente de activitatea solară sunt afecţiunile cardiovasculare: boala coronariană, hiper- sau hipotensiunea arterială. Sistemul imunitar al oamenilor reacţionează diferit la furtunile magnetice. Dacă la unii se observă o rezistenţă mai scăzută la boli, la alţii, prin contrast, se simte o explozie bruscă de energie, o îmbunătăţire a stării de spirit şi mai multă eficienţă, scrie Agerpres.

«Creşte numărul de sinucideri»

“Furtunile solare conţin radiaţie X, radiaţie electromagnetică şi particule de plasmă. Acestea interacţionează cu câmpul magnetic al Terrei şi îl fac să fluctueze. Din cauza acestor fenomene, sunt perturbate comunicaţiile în telefonia mobilă, programele de televiziune şi sistemele de radiodirijare ale avioanelor şi navelor maritime. De asemenea, s-a observat că furtunile solare influenţează negativ undele cerebrale, numărul cazurilor de suicid crescând brusc în asemenea momente”, ne-a spus generalul Emil Străinu (foto), doctor în probleme de ameninţări neconvenţionale şi asimetrice. (Sorin Golea)

«Pot provoca dureri de cap şi oboseală»

Erupţiile solare îi îngrijorează pe medici, care le consideră un pericol pentru sănătate. “Pe termen scurt, radiaţiile pot da dureri de cap şi stări de oboseală. Ca medic înclin să cred că aceste unde pot grăbi evoluţia unor afecţiuni ale sistemului nervos”, ne-a explicat prof. dr. Vlad Ciurea (foto), şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Potrivit unor studii, fenomenele solare ne afectează bioritmul, acţionând asupra hipotalamusului.

“Acest organ reprezintă cel mai important centru coordonator al funcţiilor organelor interne şi orice dereglare a lui poate favoriza apariţia unor afecţiuni localizate pe tubul digestiv sau la inimă”, ne-a explicat medicul. (Oana Timar)

 
 

Urmărește-ne pe Google News