Ventilatorul low-cost a fost creat în 37 de zile, iar prototipul a trecut testele la care a fost supus la Spitalul Mount Sinai din New York, nemaifiind nevoie decât de autorizația FDA – solicitată în regim de urgență – pentru a fi produs în masă și livrat către unitățilede Terapie Intensivă din spitale.

Aparatul a primit OK-ul medicilor de la Mount Sinai, după testare

Aparatul, botezat VITAL, acronimul pentru Ventilator Intervention Technology Accessible Locally, a fost creat de ingineri pentru a preîntâmpina problemele create la ATI de un eventual val de bolnavi COVID, pe care medicii nu ar avea aparate de ventilare.

Personalul medical se teme că un astfel de val
s-ar putea înregistra după ridicarea carantinei.

În Italia, când s-a ajuns în această situație,
medicii s-au văzut nevoiți să trieze bolnavii și să aleagă care va fi conectat
la ventilator și care nu.

“Este înfiorător să fii nevoit să iei o astfel de decizie, sper să nu ajung niciodată în această situație”, a declarat pentru Business Insider un medic de la Mount Sinai, spitalul unde a fost testat noul ventilator.

VITAL are cu 700 de piese mai puțin decât ventilatorul convențional, iar fabricarea unui aparat costă undeva între 2.000 și 3.000 de dolari, în vreme ce aparatele folosite acum au un cost de fabricare de peste 16.000 per bucată.

Foto: NASA/JPL-Caltech

 
 

Urmărește-ne pe Google News