Agenția a captat imaginile viu colorate ale fenomenului cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME) de la observatorul său de dinamică solară, o navă spațială lansată în 2010, care monitorizează constant activitatea Soarelui.

Potrivit NASA, a fost vorba despre o erupție de clasa X, de cea mai mare intensitate, cu potențialul de a afecta comunicațiile radio, rețelele de energie electrică, semnalele de navigație și de a prezenta riscuri pentru navele spațiale și astronauți.

Explozia de energie de joi a provocat aproximativ două ore de interferențe radio în unele părți ale SUA și în alte părți în timpul zilei.

Centrul de predicție a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice și al Administrației Naționale a Statelor Unite ale Americii l-a numit „un eveniment uimitor… probabil unul dintre cele mai mari evenimente solare radio înregistrate vreodată”.

Centrul a precizat că impactul acesteia asupra comunicațiilor radio a fost resimțit joi între orele 12.00 și 14.00 ET și că oamenii săi de știință analizează alte efecte ale CME „localizate în zona extremă nord-vest a Soarelui”.

A fost cea mai puternică erupție solară înregistrată din 10 septembrie 2017, a precizat centrul, și cea mai puternică din actualul ciclu solar, la o oarecare distanță.

Cele mai multe erupții solare de clasă X care au avut impact asupra Pământului sunt clasificate între unu și nouă, iar evenimentul de joi a fost clasificat drept X8.

Agenția Spațială Europeană a precizat că cea mai puternică erupție solară înregistrată în istorie a fost un eveniment X28 pe 4 noiembrie 2003.

 
 

Urmărește-ne pe Google News