El a spus duminică împreună cu Laura Kuenssberg că lansarea de miercuri a rachetei Artemis, care transportă Orion, a fost o „zi istorică pentru zborul spațial uman”.

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună, după ce racheta Artemis, înaltă de 100 de metri, a decolat de la Centrul Spațial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauții înapoi pe satelitul Pământului.

Așezată deasupra rachetei se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, călătorește fără echipaj, dar este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul de miercuri vine după două tentative nereușite de lansare în august și septembrie, care au fost întrerupte în timpul numărătorii inverse din cauza problemelor tehnice.

„Este primul pas pe care îl facem către explorarea pe termen lung a spațiului profund, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”, a spus Hu

„Adică ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor duce din nou pe Lună”.

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis are succes, următorul va fi cu un echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea actuală decurge bine, a spus el pentru BBC, cu toate sistemele în funcțiune, iar echipa misiunii pregătindu-se pentru următoarea aprindere a motoarelor lui Orion (ceea ce este cunoscut sub numele de ardere) luni, la ora prânzului, pentru a pune nava spațială pe o orbită îndepărtată a Lunii.

Una dintre cele mai critice faze ale misiunii Artemis I este aducerea modulului Orion înapoi în siguranță pe Pământ. Va reintra în atmosfera planetei cu 38.000 km/h (24.000 mph), sau de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară a acestuia va fi supus la temperaturi care se apropie de 3.000 de grade Celsius.

Odată ce siguranța componentelor și a sistemelor Artemis este testată și dovedită, Hu a spus că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună „în acest deceniu”.

O mare parte din motivul întoarcerii pe Lună este de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului Pământului, a adăugat el, deoarece aceasta ar putea fi convertită pentru a furniza combustibil pentru navetele care călătoresc mai adânc în spațiu – spre Marte, de exemplu.

Capsula Orion urmează să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News