Această explozie cosmică rară este cunoscută sub numele de kilonovă și este atât de puternică, încât poate crea aur, platină și uraniu în univers.
Dacă se confirmă descoperirile, ar fi prima dată când JWST a detectat o explozie de acest tip.
O kilonovă are loc atunci când două stele neutronice – stele supermasive prăbușite – gravitează una în jurul celeilalte și, în cele din urmă, se ciocnesc.
Impactul produce o explozie puternică, numită explozie de raze gamma, urmată de un val de energie în ultraviolete, infraroșii și raze X.
Energia degajată de explozie poate fi detectată de senzorii de la distanță de pe Pământ și din spațiu. Această explozie specială, numită GRB 230307A, a fost detectată pentru prima dată de telescopul spațial Fermi Gamma-ray al NASA pe 7 martie 2023, potrivit Space.com.
Dar, pentru prima dată, oamenii de știință cred că au reușit să identifice și semnătura exploziei folosind capacitățile infraroșii ale JWST, ceea ce le permite să urmărească semnalul până la sursa exploziei de raze gamma.
De asemenea, au observat dovezi ale eliberării de elemente grele de către explozie, sugerând că a fost o kilonovă.
Practic, fiecare element a fost creat într-o stea. Acest lucru se datorează faptului că Big Bangul a creat doar heliu, hidrogen și litiu. Elementele mai complexe, cum ar fi carbonul și oxigenul, au trebuit să fie create prin reacțiile de fuziune la milioane de grade create de stele (astfel, corpurile umane sunt făcute din materie stelară).
Dar elementele grele, precum aurul și uraniul, necesită condiții extreme și violente pentru a fi create. Acestea apar doar în circumstanțe foarte limitate, cum ar fi atunci când două stele neutronice se ciocnesc.
În acest caz particular, oamenii de știință au detectat urme ale elementului greu telur și crearea de lantanide, potrivit Space.com.