Imaginea a fost realizată cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, lansat în luna decembrie și care se află la o distanță de 1,5 milioane de kilometri față de Terra.
„Este punctul cel mai îndepărtat pe care omenirea l-a putut privi până acum”, a afirmat Bil Nelson la o conferință de presă desfăşurată la sediul Space Telescope Science Institute din Baltimore, centrul de operaţiuni al telescopului James Webb.
James Webb poate surprinde puncte mai îndepărtate din Cosmos, comparativ cu orice alt telescop, graţie oglinzii sale principale şi a instrumentelor care captează semnale cu infraroşu, ceea ce îi permite să scruteze prin norii de praf din spaţiu.
„Va explora obiecte ale Sistemului Solar şi atmosferele exoplanetelor care orbitează alte stele, oferindu-ne indicii care ne vor ajuta să aflăm dacă atmosfera lor este potenţial similară cu a noastră”, a explicat Bill Nelson.
„Vom găsi probabil răspunsuri la unele dintre întrebările noastre: de unde venim? suntem singuri în Univers? cine suntem? Şi, bineînţeles, va răspunde la întrebări pe care nici nu le cunoaştem încă”, a adăugat administratorul NASA.
Telescopul James Webb va permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor.
Graţie unei lansări eficace realizată de Arianespace, companie parteneră NASA, telescopul ar putea rămâne operaţional timp de 20 de ani, dublul duratei de viaţă preconizate iniţial, a precizat cu entuziasm Pam Melroy, administrator-adjunct al agenţiei spaţiale americane.
Pe 12 iulie, NASA intenţionează să publice prima spectroscopie realizată de telescopul James Webb, care înfăţişează o planetă îndepărtată, o exoplanetă.
Potrivit lui Nestor Espinoza, astronom în cadrul Space Telescope Science Institute, spectroscopiile unor exoplanete au fost până în acest moment foarte limitate în comparaţie cu posibilităţile oferite de telescopul James Webb.