Acestea ar urma să investigheze galaxia noastră.

Este vorba de radiotelescoape, iar acestea ar urma să fie instalate pe fața întunecată a Lunii, care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ.

Jack Burns, directorul Reței de Explorare și Științe Spațiale de la Universitatea Colorado din Boulder, care lucrează la proiect, spune că echipă sa va trimite în următorul deceniu o misiune spre partea întunecată a Lunii.

Misiunea va avea atât roboți, cât și astronauți. Un rover lunar va căra echipamente pe suprafața lunară, iar cu ajutorul oamenilor va instala radiotelescoapele.

Bază lunară comună

Astronauții vor putea controla brațul robotic al roverului dintr-o locație separată, numită Gateway (Portal – n.r.). Acesta va fi construit de către un consorțiu internațional și va constitui o platformă pentru realimentare pentru misiuni mai îndepărtate.

Scopul este ca astronauții să aibă un control asupra roverului ca și cum ar fi un joc video. Acest proiect de telerobotică este derulat de către Ben Mellinkoff, un absolvent al universității. În acest moment, brațul este controlat cu ajutorul unei manete de Xbox.

Roverul este construit la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, un institut deținut chiar de către NASA.

Acesta va planta radiotelescoapele de mărimea unei cutii de pantofi pe solul lunar. Neafectate de interferențele radio care au loc din cauza activității umane de pe Pământ, telescoapele vor căuta în vidul cosmic informații despre formarea sistemului solar.

Programul Artemis

Vicepreședintele american Mike Pence a anunțat în luna martie că SUA ar trebui să ducă din nou oameni pe Lună în 2024 ”prin orice mijloc necesar”. Noul program se numește Artemis, după cum a anunțat în luna mai seful NASA, Jim Bridenstine.

SUA nu este singură în cursa spațială: China a dus în ianuarie o sondă spațială pe partea întunecată a Lunii.

O altă diferență față de anii 60 o constituie faptul că NASA va beneficia acum de ajutorul companiilor private, precum SpaceX – deținută de Elon Musk și Blue Origin – controlată de Jeff Bezos.

Acestea lansează rachete la o fracțiune din costurile totale anterioare și au propriile ambiții.

Musk vrea să ducă oameni pe Marte, iar Bezos vrea să lanseze turiști în spațiu și să lanseze constelații de sateliți în spațiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News