Atunci, doctorii i-au recomandat sa incerce sa doneze sperma pentru ca exista riscul sa ramana infertil. Temerile doctorilor s-au dovedit justificate, pentru ca in urma tratamentului barbatul a ramas fara capacitatea de procreare.
Dupa ce s-a casatorit, impreuna cu sotia sa au decis sa aiba copii. Timp de trei ani cuplul a incercat sa conceapa un copil pe cale naturala. Singura speranta era in mostrele de sperma inghetata pe care le donase in 1979. Medicii au implantat un ovul fecundat cu aceasta sperma in uterul femeii, dar rezultatul nu a fost cel asteptat. Sarcina a aparut abia la a patra incercare. „Acest caz ne demonstreaza ca pastrarea o lunga perioada de timp a spermei se poate face cu succes, aceasta pastrandu-i calitatea si nivelul de fertilitate”, a declarat Greg Horne, embriolog la clinica St. Mary, din orasul Manchester. „Credem ca aceasta este cea mai lunga perioada de conservare criogenica a spermei si care a avut ca rezultat o nastere mentionata pana acum in literatura de specialitate”, a spus dr. Elizabeth Pease, consultant in medicina reproducatoare de la spitalul din Manchester.
Potrivit legilor britanice, sperma unui barbat poate fi conservata pana cand acesta implineste 55 de ani.
Pentru inca un copil, cuplul va fi nevoit sa apeleze la serviciile unei banci de sperma, pentru ca mostrele de sperma inghetata ale tatalui, s-au epuizat. „Cu siguranta, pentru cei care isi doneaza de la varste tinere sperma pentru a fi inghetata, din cauza faptului ca sufera de cancer, aceasta nastere este o veste foarte buna”, a spus Elizabeth Pease.