Binecunoscut, de acum, impartitor de miliarde, Virgil Iantu pare, in relatiile cu lumea inconjuratoare, o persoana care poate escalada orice obstacol, fara prea multe probleme. In realitate, sensibilitatea il sfatuieste sa fie prudent si rezervat, prizonier al unor enigme pe care le tine sub zavor, cu oscilatii intre manifestari de vointa cu posibilitati si raceala cu sacaieli: de aici decurge folosirea intregului arsenal comportamental pe care il detine, pentru a anihila nemultumirile pe care le acumuleaza. In astfel de imprejurari poate deveni tacut, discret, putin surazator, sa nu faca nici un fel de confidente, sa-si camufleze cat mai mult cu putinta starile inimii, sentimentele, emotiile. Ceea ce se petrece in jurul sau nu il lasa indiferent, poate avea accese de generozitate si devotament, care insa nu vor fi de durata. Locul lor va fi luat de sarcasm, de respingeri afective, de inchi-deri in sine, intr-o lume dispretuitoare, rebela si opozanta. Acest comportament este greu de inteles, deoarece intentia lui de a darui caldura si dragoste este obstructionata de banuieli care racesc elanul spontan pe care il poate arata. Astfel, poate conserva lipsa de toleranta si mai ales dificultatea de a-si exprima liber sentimentele. Si totusi, in relatii nu-i lipseste supletea, abilitatea si seductia, incat sa se dovedeasca iscusit in arta de a-si innoi relatiile, folosind in acest sens toata priceperea pentru a-si atinge scopul pe care si l-a propus interesat, dar si circumspect. O trasatura importanta in comportamentul lui Virgil Iantu se concretizeaza in faptul ca stie foarte bine cum trebuie sa procedeze pentru a-si satisface capriciile si exigentele.
Daruit de natura cu anumite caracteristici de conduita, Virgil Iantu cauta sa-si dubleze sansele de a fi placut, folosind, daca este cazul, si cai ocolitoare, cu virtuozitate surazatoare si elasticitate a atitudinii. Anumite aspecte ale scrisului scot in evidenta tendinta spre exagerare, cand dorinta de ideal il face sa se refugieze in manifestarile superioare ale spiritului, sa vizeze cucerirea unei pozitii elevate in societate si, astfel, sa-si satisfaca orgoliul, ambitia, nevoia de superioritate, nazuinta de a se depasi, de a-si arata importanta. Energia ii poate acapara toate resursele vitale, ii protejeaza intimitatea si ii impune, in functie de conjunctura, o atitudine corespunzatoare.
Dornic sa faca totul, Virgil Iantu nu se multumeste doar cu realizarile cotidiene, ci, din dorinta de a-si implini anumite ganduri, va pune in joc curiozitatea intelectuala, rezerva spirituala, exigenta morala si imaginatia.