Așteptare de peste 50 de ore pentru a-și atinge bebelușul. “Nu știe nimic. I se spune doar că doarme și este bine. Iar când nu va fi bine o vor anunța”, zice o rudă a proaspetei mame.
Metodologia Ministerului Sănătății recomandă separarea mamei infectate cu coronavirus de nou-născut și alăptarea exclusivă a acestuia cu formulă, laptele matern fiind considerat un deșeu infecțios, în ciuda recomandărilor complet opuse venite de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Nu doar mamele infectate cu coronavirus au parte de acest tratament. O demonstrează cazul unei femei care a născut în weekendul trecut la Clinica Obstetrică Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj-Napoca.
Deși și-a petrecut ultimele două luni închisă în casă și nu avea niciun simptom, femeia a fost tratată ca suspectă din momentul în care a ajuns în travaliu la spital. Iar ce a urmat pentru ea nu reprezintă doar o încălcare a metodologiei Ministerului Sănătății, ci și a regulamentului după care acționează Spitalul Județean Cluj-Napoca în cazul gravidelor și lăuzelor suspecte de COVID-19.
Gravidele și lăuzele asimptomatice care sunt în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact cu un caz confirmat la sosirea în Clinica de Ginecologie se izolează, se testează și rămân izolate în salon, pe aria COVID de Ginecologie, până la obținerea rezultatului testării. Imediat după naștere, copilul este preluat fără a fi dat la mamă din motive de protecție la contaminare și este îngrijit în salonul de neonatologie, de asemenea izolat.
Flavia Topan, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Cluj-Napoca:
Însă, rudele femeii susțin că aceasta nu a intrat în contact cu niciun caz pozitiv. Ea a stat în mare parte închisă în casă pentru a evita să se pună în pericol, nu pentru că i se impunea o măsură de izolare la domiciliu. Mai mult, pentru a nu risca contactul cu un ambulanțier, a venit la spital cu mașina personală, însoțită de soț.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, i s-a prelevat o probă pentru testul de coronavirus și i s-a spus că va primi rezultatele în maxim 24 de ore. A născut sâmbătă dimineață. Copilul a stat doar câteva momente lângă ea, fără să-l poată atinge, înainte de a fi luat de asistente.
După două zile de așteptare, o asistentă i-a comunicat luni dimineață femeii că abia au fost trimise spre prelucrare probele. Însă, această variantă este negată de reprezentanții Spitalului Județean Cluj-Napoca. Flavia Tonca susține că nu a existat nicio întârziere de prelucrare, ci că s-au făcut două teste într-un interval de 48 de ore.
Totuși, pacientei i s-a luat exudat din nas o singură dată, vineri seară, când a ajuns la spital.
A reușit să-și atingă bebelușul pentru prima dată abia luni seară, după ce a primit rezultatul negativ la testul pentru COVID-19.
În situația ei au fost și alte femei care au născut în weekendul de Paște la Clinica Obstetrică Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Județean Cluj-Napoca.
“Stă singură în salon. Vin asistentele o dată la jumătate de oră, dar nu-i oferă prea multe informații. Nu i se spune decât că bebelușul doarme și e bine, iar dacă nu e bine, o vor anunța. De trei zile doarme continuu. Din câte am înțeles, nu s-au prelucrat testele pentru că ele, lăuzele, nu erau o prioritate și s-a suprapus și perioada asta de sărbători”, a mărturisit o rudă de-ale proaspetei mămici, care a născut sâmbătă dimineață la Cluj-Napoca.
Acum, femeia se teme că aceste trei zile de separare vor avea consecințe asupra capacității de a-l hrăni la sân.
Ministerul Sănătății recomandă menținerea artificială a lactației cu ajutorul unei pompe de muls, un lucru de care nu a beneficiat la Spitalul Județean Cluj-Napoca.
Folosesc aceeași toaletă
Într-un document de pe site-ul spitalului clujean, alăptarea este încurajată, dar se recomandă purtarea unei măști chirurgicale pentru proaspetele mămici în interacțiunea cu bebelușul. Totuși, recomandările scrise nu ar putea să fie mai departe de realitate.
Pentru că separarea de nou-născut poate să fie traumatică, același minister cere consiliere psihologică pentru mame. Dar femeia nu a putut să interacționeze decât cu asistentele, care au vizitat-o din jumătate în jumătate de oră în timpul celor trei zile de izolare.
“Nu mi se pare o scuză că e Paștele. Adică copiii sunt oricum foarte speriați, nu știu nimic în afară de mirosul mamei. Și e foarte important să primească lapte din prima zi. Plus că există și riscul ăsta pentru mame să rămână fără lapte, să apară complicații”, spune aceeași femeie, ruda proaspetei mămici.
Cât despre COVID-19, deși acum e negativă, ea se teme că s-ar putea infecta în timpul șederii la spital.
Asta pentru că lăuzele de pe etaj sunt obligate să folosească aceeași toaletă, iar angajații de la curățenie trec dintr-un salon în altul fără a purta mai mult de o mască chirurgicală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro