Claudiu Năsui, ministrul economiei, a anunțat pe Facebook că a fost eliminat criteriul „primul venit, primul servit” și că toate firmele eligibile vor primi bani, proporțional.
Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare. Astfel toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi.
Claudiu Năsui:
„Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători (care primesc fonduri) și pierzători (care nu primesc). Și care nici nu stimulează lumea să își depună cererea de finanțare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a completat oficialul.
Suma a scăzut de la 2,5 miliarde de lei la 1 miliard
În toamna anului trecut reprezentanții Horeca au căzut de acord cu Guvernul asupra unei scheme de despăgubire. Sumele care urmau să fie primite trebuiau să fie egale cu 20% din diferența între veniturile pe 2020 și cele din 2019. Acest lucru însemna despăgubiri totale de 2,5 miliarde de lei.
Însă suma a scăzut la un miliard de lei, ca urmare a constrângerilor de la constituirea bugetului.
Scandal la granturile pentru investiții
Ministerul Economiei se află în centrul unui scandal, după suspiciuni de fraude la schema de granturi pentru investiții.
Peste două treimi din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, existând suspiciuni că au beneficiat de informații de interior cu privire la procentul de cofinanțare, cel care face diferența.
Năsui a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru cercetarea situației.
Potrivit surselor Libertatea, oficialul ar dori anularea procedurii. Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a verifica situația.