Unul dintre primele simptome ale virozelor, rinitei şi sinuzitei sunt secreţiile nazale de neoprit. Nesuferită situaţie! Din fericire, poţi scăpa de ea cu ajutorul unei infuzii de busuioc: pui o linguriţă de plantă în 200 ml de apă clocotită, acoperi vasul şi laşi la infuzat 7 minute. Bei câte trei căni pe zi, până când dispar secreţiile nazale.
Rozmarinul eliberează căile respiratorii
La fel de neplăcută este şi situaţia contrară: când nasul este înfundat şi trebuie să respiri doar pe gură. Pune iute pe foc un vas cu 200 ml de apă, iar când dă în clocot, adaugă o linguriţă de frunze de rozmarin. Ţine vasul acoperit 5 minute. Bea trei căni pe zi şi fă spălături nazale cu infuzia astfel obţinută.
Pătrunjelul opreşte lăcrimarea excesivă
Ai răcit şi ochii tăi “plâng” întruna? Pune la fiert 10 g de rădăcină mărunţită de pătrunjel în 250 ml de apă. După 15 minute, lasă să se răcească. Fă comprese din acest decoct şi aplică-le pe ochi, de câte două ori pe zi, atâta timp cât este necesar.
Pătlagina alină durerea de gât
Lasă la macerat, 8 ore, 5 g de frunze de pătlagină în 100 ml de alcool de 45 de grade. Pune zilnic 40 de picături din tinctura astfel obţinută în 100 ml de apă şi fă gargară, de trei ori pe zi.
Hameiul înmoaie pielea mâinilor
Dacă nu porţi mănuşi şi frigul îţi usucă pielea mâinilor, spală-le cu o infuzie din două linguri de conuri de hamei la 1 l de apă în clocot (laşi la infuzat 7-8 minute).
Infuzia de levănţică te scapă de frisoane
Virozele sunt însoţite, deseori, de frisoane – ai temperatură şi tremuri din tot corpul, iar pielea se face “ca de găină”. Uită de aspirină şi bea o infuzie preparată dintr-o linguriţă de levănţică la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute, îndulceşte cu miere şi consumă 2-3 căni pe zi, timp de 7 zile.