„În aceste momente grele pentru patria noastră, nu este oportun să divizăm forţele poporului”, şi-a motivat Serghei Baburin decizia, făcând aluzie la războiul din Ucraina.

„Toate organizaţiile populare şi patriotice ale Rusiei, toţi cetăţenii Rusiei cu sentimente naţionaliste trebuie să se unească în jurul candidaturii lui Vladimir Putin, care astăzi este liderul popular”, a mai spus Baburin.

El îşi formalizase deja candidatura, cu toate semnăturile legale.

4 candidați, validați până acum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a validat până în prezent patru candidaţi, respectiv preşedintele în funcţie Vladimir Putin, comunistul Nikolai Haritonov, naţionalistul Leonid Sluţki şi Vladislav Davankov, reprezentant al formaţiunii „Oameni Noi”, un partid liberal, dar care desfăşoară o opoziţie moderată.

Singurul aspirant care se opune deschis continuării campaniei militare în Ucraina este Boris Nadejdin, politician liberal susţin de opozanţii aflaţi în închisoare sau în străinătate.

Candidatura lui nu a fost încă validată de CEC, dar el afirmă că a strâns deja peste 200.000 de semnături, mult peste minimumul legal de 100.000.

Comisia electorală a respins la sfârşitul lunii decembrie pentru erori şi vicii de formă candidatura unei jurnaliste anti-Kremlin necunoscută de majoritatea ruşilor, Ekaterina Dunţova, care era susţinută de o „iniţiativă populară”.

După ce recursul i-a fost respins de Curtea Supremă, Dunţova a anunţat că în campania electorală îl va susţine pe Nadejdin.

Totuşi, lider de la Kremlin, în vârstă de 71 de ani, este aproape sigur de obţinerea unui nou mandat. Conform Constituţiei revizuite, el ar mai putea candida din nou chiar şi în 2030, mandatul prezidenţial fiind de şase ani.

Citiți și:

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News