Citește și: ASF a sancționat compania de asigurări NN cu 750.000 de lei, după scandalul naționalizării pensiilor private
Scandalul a pornit după ce o scrisoare a NN Pensii trimisă către clienții care contribuie la fondul de pe Pilonul II, îi informa pe români că în spațiul public se discută despre o posibilă naționalizare a pensiilor private obligatorii. Recent, Dragnea a găsit și vinovatul pentru toată această situație.
„În ceea ce priveşte acest scandal despre naţionalizarea pensiilor private este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, care este preşedintele ASF, care ştie foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo e foarte grav şi au de suferit clienţii români şi asiguraţii români. Pe de altă parte, eu cred că Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la guvernul olandez şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă (…) într-o fostă colonie olandeză. În România nu este pemis aşa ceva”, a afirmatliderul PSD, într-o emisiune televizată.
Declarații iresponsabile
Potrivit lui Dragnea, o astfel de informație legată de naționalizare ar putea duce la prăbușirea unui sistem. „Să nu creadă cineva că se poate glumi cu aşa ceva”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
La rândul să, ministrul Finanțelor a arătat că naționalizarea pensiilor nu are „nici un temei” şi a spus că nu există „nici o raţiune, politică, economică, financiară, bugetară” care să determine o astfel de decizie.
Din cauza unor afirmații ca acestea piața de capital ar putea fi afectată de un posibil risc de contagiune venit din partea scandalurilor din pieţele pensiilor private şi asigurărilor, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres.
„Eu cred că la nivelul Parlamentului, ţinând cont că e posibil ca la un moment dat să avem prin efect de contagiune şi afectarea pieţei de capital, proiectul cu privire la funcţionarea a două entităţi după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat şi de România”, a spus Ursache.
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, a afirmat că a avut o discuţie cu vicepreşedintele care coordonează sectorul şi l-a rugat să-i cheme pe toţi administratorii de fond de pensii la o discuţie pentru a clarifica şi a ieşi cu o declaraţie unanimă. De asemenea, aceștia trebuie să arate clienților că zvonul naționalizării este neîntemeiat şi nu există niciun motiv de îngrijorare în sensul că s-ar putea întâmpla aşa ceva cu fondul administrat privat.
Ce a transmis, de fapt, NN Pensii
La începutul săptămânii NN Pensii a transmis o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. După ce scandalul a crescut în intensitate, cei de la NN au dorit să facă mai multe precizări.
„Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, au anunțat reprezentanții fondului.
În plus, această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților.
„Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ”, au mai anunțat cei de la NN Pensii. Aceștia și-au reconfirmat angajamentul de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienți, ale căror economii pentru pensie le administrează. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienților noștri.
Se va discuta și majorarea contribuției
De abia în toamnă când se va face și bugetul pentru anul viitor se va lua în discuție și majorarea valorii contribuţiei la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. „Ţinta este de 6%. Este adevărat că, în acest an, a îngheţat la 5,1%. Decizia despre creştere în exerciţiul 2018 se va lua atunci când vom lua în discuţie proiectul de buget pe 2018”, a declarat ministrul Viorel Ștefan.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, locurile de muncă create în acest an vor genera resurse suplimentare la Pilonul II de Pensii, chiar dacă în 2017 cota s-a menţinut la 5,1%.
„Deşi nu a crescut cota, Pilonul II de Pensii va beneficia de transferul de contribuţii suplimentare în 2017 faţă de 2016, pe care le apreciem noi undeva la 1,5 miliarde de lei, generate de numărul de contributori care intră în sistem datorită creşterii numărului locurilor de muncă” a mai spus Viorel Ștefan.
Citește și:
- Se clatină Pilonul II? Cine pierde și cine câștigă din naționalizarea pensiilor
- Dragnea, despre scandalul naționalizării pensiilor private: În foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF
- Ministrul Finanțelor ar putea fi chemat săptămâna viitoare la audieri în Parlament, după zvonurile naționalizării Pilonului II de pensii
- Fondurile de pensii private aveau în luna februarie active de peste 33 de miliarde de lei, în creștere cu 30% față de 2016
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!