UPDATE 11 iulie, ora 00.15: Statele membre NATO au adoptat forma finală a declarației Summitului de la Washington, care conține 38 de puncte, se arată pe site-ul Alianței Nord Atlantice.
„Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a distrus pacea și stabilitatea în zona euro-atlantică și a subminat grav securitatea globală. Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților. Terorismul, în toate formele și manifestările sale, reprezintă cea mai directă amenințare asimetrică la adresa securității cetățenilor noștri și a păcii și prosperității internaționale. Amenințările cu care ne confruntăm sunt globale și interconectate”, scrie în declarația finală semnată de toate cele 32 de state membre NATO, care au precizat că ajutorul militar pentru Ucraina va depăși anul viitor 40 de miliarde de euro.
„NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Rămânem dispuși să menținem canale de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile și a preveni escaladarea”, mai scrie în declarația finală.
***
Știrea inițială 10 iulie: Ucraina a fost asigurată că „viitorul său este în NATO”, dar o invitaţie de aderare va fi făcută doar când toţi membrii Alianţei Nord-Atlantice vor fi de acord.
„Reafirmăm că vom fi în poziţia de a adresa Ucrainei o invitaţie de a se alătura Alianţei atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi întrunite”, se precizează în proiectul de declaraţie, care urmează să fie adoptat de liderii statelor Alianţei, notează Reuters, citată de Agerpres.
Acum, SUA şi Germania se opun aderării Ucrainei la NATO, iar alte state membre nu sunt sigure că aderarea este recomandată cât timp Rusia atacă Ucraina. Iar țările membre NATO nu vor să renunțe la canalele de comunicare cu țara condusă de Vladimir Putin, ca să nu pericliteze stabilitatea în regiune și să riște escaladarea conflictului, se mai arată în proiectul de declaraţie finală a summitului.
De asemenea, China este acuzată că a devenit o susţinătoare a Rusiei prin furnizarea unor produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, iar NATO cere Beijingului să înceteze orice sprijin politic şi material pentru Rusia în războiul din Ucraina. Secretarul american de stat Antony Blinken a spus că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, îi dă în schimb „un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică.
Aflat la Washington și vorbind despre ajutorul acordat Ucrainei de NATO, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie „să fim realişti, am dat jumătate din cât am promis”, iar „dacă vrem să câştige Ucraina”, atunci „trebuie să îi ajutăm mai mult”.