UPDATE ora 16.15: Mircea Geoană a transmis într-o primă reacție că a fost onorat să ocupe această funcție timp de 5 ani.

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele. Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă”, a scris Geoană pe Facebook.

„Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, a adăugat el.

***

Știrea inițială: Geoană va pleca de la NATO cu trei săptămâni înainte să îi expire mandatul.

Jens Stoltenberg a declarat că „Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani”, iar „concentrarea sa asupra tehnologiei și provocărilor de securitate emergente a fost esențială pentru stimularea inovării în cadrul Alianței”.

„El este un adevărat transatlanticist, iar munca sa cu partenerii a adus beneficii importante NATO. Îi urez toate cele bune pentru viitor”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Geoană a devenit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019 și este primul român care a ocupat această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la NATO după încheierea Războiului Rece dintre SUA și Rusia.

Înlocuitorul lui Mircea Geoană este Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate, care va fi interimar până la numirea unui succesor.

Libertatea a anunțat luni, 2 septembrie, citând surse din anturajul lui Mircea Geoană, că acesta își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO săptămâna viitoare, urmând apoi să facă anunțul privind candidatura la prezidențiale.

Alegerile prezidențiale, la final de noiembrie

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, au decis pe 4 iulie calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, al doilea tur – pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

Calendarul alegerilor prezidențiale a fost decis pe 28 august, în ședința de Guvern. Campania electorală pentru primul tur începe pe 25 octombrie și se termină pe 23 noiembrie, iar campania electorală pentru al doilea tur începe pe 29 noiembrie și se termină pe 7 decembrie.

Până în acest moment, cei care au anunțat că vor candida la președinția României sunt Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și George Simion.

Urmărește-ne pe Google News