Anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 a determinat Alianța Nord-Atlantică să aibă în vedere desfășurarea de forțe de descurajare în statele baltice și Polonia, forțe despre care Philip Hammond afirmă că vor funcționa ca ‘avertizor pentru NATO în cazul în care există vreo potențială amenințare.
Se așteaptă ca miniștrii apărării ai Alianței să decidă luna viitoare cu privire la efectivele acestor trupe, afirmând în mod clar că nu vor exista forțe ample desfășurate permanent, evitându-se astfel să fie provocat Kremlinul.
‘Se pare că vor fi patru, poate cinci batalioane (…), iar rolul acestor formații va fi să acționeze ca un avertizor, le-a declarat Hammond reporterilor, precizând că scopul acestor forțe nu este unul de agresiune.Conform ministrului britanic, până la 3.500 de militari ar putea fi desfășurați de-a lungul frontierelor Alianței cu Rusia, urmând ca SUA, Marea Britanie și Germania să preia majoritatea responsabilităților de comandă, informează Agerpres.
Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

 
 

Urmărește-ne pe Google News