Cuprins:
NATO are un avantaj față de Rusia, chiar și fără SUA
O analiză a capacităţilor militare ale alianţei occidentale şi ale Rusiei „nu lasă nicio îndoială cu privire la superioritatea militară a NATO. Numai în ceea ce priveşte armele nucleare cele două părţi au paritate”, au concluzionat Herbert Wulf şi Christopher Steinmetz, autorii studiului.
Informațiile din studiul lor nu „justifică necesitatea unei creșteri suplimentare și permanente a cheltuielilor militare în Germania”, au scris autorii, adăugând că o „consecință logică” a unui buget militar mai mare ar fi reducerea cheltuielilor la serviciile sociale, educația sau măsurile de protecție a climei
Pentru studiu, Wulf și Steinmetz au comparat potențialul militar al NATO și al Rusiei pe baza a șase parametri centrali, inclusiv cheltuielile militare.
Ei au descoperit că țările NATO la un loc cheltuiesc în prezent de 10 ori mai mult pentru forțele lor armate decât Rusia (1.190 de miliarde de dolari faţă de 127 de miliarde de dolari).
Chiar și eliminând cheltuielile SUA și luând în considerare diferențele de putere de cumpărare, NATO are totuși un avantaj semnificativ (430 de miliarde de dolari față de 300 de miliarde de dolari).
Rusia rămâne în urmă în multe domenii
NATO are, de asemenea, un avantaj semnificativ în ceea ce privește sistemele de armament majore, membrii alianței numărând un total de 5.406 avioane de luptă (inclusiv 2.073 în Europa) față de cele 1.026 ale Rusiei. Doar când vine vorba de bombardiere strategice, Rusia aproape ajunge la paritatea cu Statele Unite (129 la 140), se arată în studiu.
Rusia rămâne în urma NATO în multe domenii ale armamentului și este puțin probabil să reușească să o ajungă din urmă în mai puțin de un deceniu, spun autorii studiului.
Totodată, alianța de apărare are, de asemenea, un număr mai mare de soldați sub arme, precum și un număr mai mare de rezerviști.
Țările NATO vând 70% din armamentul de la nivel global
Țările NATO domină piața globală a armelor, cu peste 70% din vânzările totale.
„În loc de reînarmare suplimentară, superioritatea convențională existentă a NATO ar trebui luată ca o oportunitate de a pregăti și de a lansa inițiative de politică de control al armelor, cel puțin în Europa”, au spus cercetătorii.
Potrivit acestora, primul pas ar trebui să fie salvarea noului tratat de dezarmare START, singurul tratat major de control al armelor nucleare rămas între SUA și Rusia.
luisharcsa • 11.11.2024, 15:27
Bon, si atunci de ce manipulati populimea cu atacul rusesc in Ioropa? Chiar si fara USA, ar fi mancati de viu. Oricum, nu au ei planuri Ioropene.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 11.11.2024, 21:49
luisharcsa • 11.11.2024, 15:27
Bon, si atunci de ce manipulati populimea cu atacul rusesc in Ioropa? Chiar si fara USA, ar fi mancati de viu. Oricum, nu au ei planuri Ioropene.
Pentru că atacul rusesc nu este posibil cu NATO actual. Dar ia zi-ne, ce s-ar întâmpla dacă am fi fără aliați, la mila Rusiei? De fapt, stai că deja știm. Finlanda în 1939, România și țările baltice în 1940, Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și 2022. De asta e atât de important pentru Rusia să-și izoleze, sărăcească și slăbească vecinii, să-i poată manipula după cum are chef și, la momentul potrivit, s-o pună de un mic referendum pentru aderare. Din ăla cu 99+% pentru.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 11.11.2024, 21:46
dante69 • 11.11.2024, 14:11
Nato e in gigant cu picioare de lut.
De aia Liderul Suprem țipă mereu că se apropie de granițele lui și trebuie dezmembrat, iar fiecare membru NATO să se descurce singur și separat cu Rusia.