Această posibilitate de acostărare a flotei ruse în portul spaniol Ceuta, pentru realimentare a fost aspru criticată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, de parlamentari europeni şi de fostul comandant al Marinei Marii Britanii, amiralul Alan West.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că este alegerea Spaniei de a decide dacă va permite realimentarea navelor-cisterne ruse, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aliaţii organizaţiei, inclusiv faţă de Madrid.

„Este decizia fiecărui stat să decidă, aceasta a fost politica NATO vreme de mulţi ani, dar suntem preocupaţi faţă de posibilitatea ca aceste echipaje navale să intensifice atacurile împotriva civililor din Alep. Toţi aliaţii NATO cunosc îngrijorările noastre”, a afirmat Stoltenberg.

Mai mult, Spania a fost acuzată de ipocrizie pentru că ar putea permite Rusiei să alimenteze din porturile spaniole, după ce a semnat declaraţii în care a acuzat Rusia de crime de război în Siria şi a susţinut „eliberarea Siriei” pe reţeaua de socializare Twitter, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc marţi la Paris.

Rusia și-a retras cererea

În urma acestor presiuni,  Ministerul de Externe de la Madrid a comunicat că reevaluează planul, insistând că sprijinul oferit Rusiei în enclava Ceuta, a avut mereu un scop comercial şi transparent.

„În momentul de faţă solicitările ultimelor escale sunt reevaluate, bazându-ne pe informaţiile pe care le primim din partea aliaţilor noştri şi autorităţilor ruse”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe.  Mai mult, la scurt timp după declarația acestuia, Moscova şi-a retras cererea de autorizare a acostării flotilei ruse în portul spaniol Ceuta, pentru realimentare, în urma solicitărilor Guvernului de la Madrid de a-i fi furnizate mai multe informaţii în privinţa navelor militare din Rusia, potrivit BBC News.

Navele ruse au traversat zona portului Ceuta şi şi-au continuat călătoria. Rusia a dispus mobilizarea întregii Flote militare nordice şi parţial a Flotei baltice în Marea Mediterană, pentru consolidarea capacităţilor implicate în conflictul din Siria. Aceasta va acosta în enclava Ceuta, situată pe coasta marocană a Africii. Deşi Ceuta face parte din UE, statutul NATO al acesteia este neclar, iar din 2011, cel puţin 60 de nave ruse au acostat acolo.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News