Circa 60 de avioane militare, printre care avioane de vânătoare F-35A și bombardiere B-52, participă la Steadfast Noon 2024, organizat în principal în Marea Britanie, Belgia, Țările de Jos și peste Marea Nordului.

Steadfast Noon 2024 este programat pentru două săptămâni, interval în care cei aproximativ 2.000 de soldați implicați în exercițiu vor simula misiuni de protejare a spațiului NATO în cazul unui război nuclear.

Potrivit experţilor militari, manevrele sunt folosite pentru a exersa modul în care pot fi transportate în siguranţă armele nucleare americane pe teritoriul european, din depozite subterane către aeronave şi instalarea lor pe avioane de luptă. Zborurile de antrenament au loc apoi fără bombe atomice.

„Este vital să ne testăm apărarea. Adversarii alianței știu că NATO este pregătită şi este capabilă să răspundă oricărei ameninţări”, a subliniat Mark Rutte, noul secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Video: Clipul exercițiilor „Steadfast Defender 2024”
Sursa: NATO

În momentul preluării mandatului de șef al NATO, la 1 octombrie, fostul premier olandez Mark Rutte a declarat că nu există deocamdată amenințări nucleare iminente din partea Rusiei.

„Desigur, auzim în mod regulat amenințări din partea Kremlinului, iar această retorică este nesăbuită și iresponsabilă. Dar, în același timp, trebuie să subliniez în mod clar, nu vedem nicio amenințare iminentă asupra utilizării armelor nucleare”, a declarat șeful NATO.

Cu toate acestea, NATO nu exclude o astfel de amenințare din partea Rusiei și se pregătește periodic pentru a fi capabilă de acțiune în cazul punerii ei în practică.

Urmărește-ne pe Google News