NATO a invitat Rusia la o nouă rundă de discuții pe tema securității în Europa, în speranța de a evita un conflict.

„Principala sarcină acum este să prevenim un atac militar asupra Ucrainei”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

„Suntem dispuși să le ascultăm îngrijorările, dar nu vom face compromisuri în privința principiilor de bază”, a adăugat oficialul Alianței Nord-Atlantice.

Oferta lui Stoltenberg vine după o serie de negocieri fără rezultat purtate săptămâna trecută de SUA și Rusia și după o rară reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

Statele aliate au refuzat să cedeze în fața revendicărilor Moscovei, care dorește garanții legale cum că Ucraina sau Moldova nu vor adera la NATO, dar ar vrea și o retragere a trupelor NATO din apropierea granițelor sale.

Noua invitație, scrie The Guardian, pare a fi o ultimă tentativă de a-i arăta lui Putin că tratativele diplomatice ar putea oferi un progres substanțial în privința controlului armelor în Europa, o reușită pe care ar putea să o vândă drept un succes, în fața audienței interne.

Olaf Scholz a insistat și el, marți, că aliații occidentali doresc o relație stabilă și constructivă cu Rusia. Însă cancelarul a mai făcut o promisiune importantă, și anume că Berlinul va stopa controvetsatul proiect al gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaze din Rusia până în Germania, în cazul unei invazii a Ucrainei.

Poziția Berlinului pe această temă nu a fost foarte clară în ultimele zile, după ce unele voci din Germania au sugerat că gazoductul nu ar trebui să fie parte a discuțiilor pe tema crizei actuale.

Oferta lui Stoltenberg a venit într-un moment în care șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, se afla încă la Moscova, la o întâlnire cu omologul său Serghei Lavrov.

Lavrov a declarat după întâlnire că aşteaptă răspunsuri din partea SUA şi NATO cu privire la cererile sale, între care renunţarea de către Alianţa Nord-Atlantică să se mai extindă în Est, înainte de a relua negocierile cu privire la criza geopolitică.

„Aşteptăm răspunsurile care ne-au fost promise la aceste propuneri pentru a continua negocierile”, a declarat Lavrov, citat de Agerpres. „Mizăm că discuţiile vor continua”, a adăugat el.

În schimb, ministrul rus de externe a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să înceapă să-şi retragă zecile mii de militari desfăşuraţi în apropiere de frontiera cu Ucraina.

„Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu”, a spus ministrul rus de externe, asigurând că acestea „nu ameninţă” pe nimeni.

„În ultimele săptămâni, peste 100.000 de soldaţi ruşi, echipamente şi tancuri au fost desfăşurate în apropiere de Ucraina, fără motiv. Este greu să nu vezi asta ca pe o ameninţare”, a replicat şefa diplomaţiei germane, fără să se lase convinsă de „asigurările” omologului său rus.

Urmărește-ne pe Google News