„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a remarcat Hodges în cadrul unei intervenții la Forumul de Securitate de la Varșovia.

Potrivit Financial Times, flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac din partea Rusiei. „Problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a subliniat Hodges.

În opinia sa, dacă Rusia ar decide să atace NATO, atunci ar lovi în primul rând infrastructura europeană de transport. „Așa că imaginați-vă o săptămână din Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau în Klaipeda, Tallinn, Bremerhaven”, a atras atenția generalul-locotenent american în rezervă. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea întăririlor, a insistat el.

Reluând unele observații ale antevorbitoarei sale, Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul român al Apărării, fostul comandant al trupelor americane în Europa a spus că armatele statelor membre NATO trebuie să fie pregătite pentru desfășurări mai rapide decât cele pe care le pot executa în prezent.

Ben Hodges a subliniat că armatele occidentale erau gata de desfășurare în 24 de ore pe vremea Războiului Rece, în timp ce astăzi nu au în mare parte această capacitate.

Generalul american în rezervă a recomandat ca NATO să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătite, iar apoi să poată fi gata de deplasare în două sau trei zile acolo unde există un risc”.

El a semnalat că liderii de stat din NATO tind să ezite în a răspunde suficient de rapid și de decisiv de teama că astfel de măsuri ar putea fi percepute ca o provocare.

Ben Hodges a cerut totodată să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară la nivelul NATO. „La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”, a spus el.

Cu toate acestea, fostul comandant de trupe americane apreciază că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, felicitând în special transformarea militară planificată de Polonia, țara gazdă a conferinței de securitate în cadrul căreia a exprimat aceste opinii.

Avertismentele asupra unui risc de atac asupra NATO din partea Rusiei s-au înmulțit de la declanșarea invaziei la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022. În fața acestui risc, mulți analişti militari consideră că Occidentul este nevoit să-și crească baza industrială de apărare și pregătirea de luptă, notează The Kyiv Independent.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat în repetate rânduri că Rusia se pregătește de un atac împotriva NATO și a pledat pentru creșterea capacităților de apărare ale țării sale.

În pofida acestor avertismente, un fost investitor în Rusia se declară convins că liderul rus Vladimir Putin ar pierde un război împotriva NATO în doar trei zile.

Urmărește-ne pe Google News