Este vorba despre o schimbare fundamentală a abordării NATO, precizează sursa citată, amintind că, timp de decenii, alianța nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă pentru că a fost implicată în războie mai mici, în Afganistan și Irak, și a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.
Acum, însă, când în Ucraina este în desfășuare cel mai sângeros conflict de după Al Doilea Război Mondial, NATO afirmă că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar ca Rusia.
„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru este cel care determină calendarul. (…) Trebuie să ne pregătim pentru că un conflict poate apărea în orice moment”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre cei mai importanți oficiali militari ai alianței.
Totodată, prin stabilirea așa-numitelor planuri regionale, NATO va oferi aliaților îndrumări privind modul în care să își modernizeze forțele și logistica.
„Aliații vor ști exact de ce forțe și capacități este nevoie, inclusiv unde, ce și cum să desfășoare”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre documentele strict secrete.
„Nu ne imaginăm tipul de război care a fost Războiul Rece, în care forțele aliate (…) ar fi fost lovite simultan cu atacuri la scară largă ale membrilor Pactului de la Varșovia”, a spus, la rândul său, Ian Hope, istoric la Cartierul General Suprem al NATO pentru Puterile Aliate din Europa (SHAPE).
El a vorbit mai degrabă despre conflicte regionalizate care trebuiau să fie stăpânite prin desfășurări rapide de forțe. În același timp, internetul, dronele, armele hipersonice și fluxul rapid de informații reprezintă noi provocări.
„Suntem pregătiți să luptăm în această seară”
Îmbunătățirea gradului de pegătire a trupelor va fi o sarcină complexă, mai notează Reuters, amintind că în 2022, NATO a decis să pună 300.000 de soldați în stare de alertă maximă, față de 40.000 în trecut.
În același timp, deficiențele în capacitatea de a produce suficiente arme și muniții au ieșit la iveală odată cu cerinețele repetate ale Ucrainei. De asemenea, NATO trebuie să își modernizeze logistica, necesară pentru a desfășura rapid trupe pe calea ferată sau pe șosea.
Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câțiva ani pentru ca planurile să fie implementate în totalitate, deși subliniază că alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.
„Suntem pregătiți să luptăm în această seară. Știți, niciodată nu ești suficient de pregătit. Niciodată. Trebuie să fim capabili să luptăm în această seară, dacă este necesar, cu ceea ce avem”, a spus generalul-locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE.
Foto: Hepta