Declarațiile controversate ale lui Donald Trump

Oficialii NATO resping propunerea de 5%, considerând-o nerealistă din punct de vedere politic și economic. Cu toate acestea, există posibilitatea stabilirii unei noi ținte la summitul de la Haga din iunie, în contextul temerilor legate de o potențială agresiune rusă.

În cadrul unei conferințe de presă, Trump a readus în atenție accentul pus pe cheltuielile NATO, amenințând că nu va proteja aliații care nu ating ținta stabilită. Aceste comentarii au generat, de asemenea, „o avalanșă de titluri despre Groenlanda, Canada și Panama”, potrivit Reuters.

Oficialii NATO sunt de acord că cheltuielile pentru apărare trebuie să crească, dar resping pragul de 5%. Analiștii consideră că această țintă ar fi imposibil de atins pentru aproape toți membrii blocului, necesitând sute de miliarde de dolari în fonduri suplimentare.

Perspectiva Rusiei

În paralel, publicația The Moscow Times relatează că președintele Vladimir Putin ar dori să abordeze prezența NATO în apropierea granițelor Rusiei în eventuale discuții cu Trump.

Potrivit unui fost înalt oficial de la Kremlin, citat de Financial Times, Putin „vrea să schimbe regulile ordinii mondiale pentru a elimina amenințările la adresa Rusiei”.

Principalele obiective ale Rusiei în negocieri ar fi încheierea unor noi acorduri de securitate care să garanteze că Ucraina nu va adera la NATO și reducerea prezenței Alianței în apropierea granițelor sale.

Unii experți consideră că Moscova ar putea încerca să folosească atitudinea lui Donald Trump față de NATO pentru a-și promova agenda.

Condiții pentru negocieri

În iunie 2024, Putin a enunțat două condiții principale pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina: retragerea trupelor ucrainene din regiunile anexate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO.

Încă din decembrie 2021, înainte de invazia în Ucraina, Kremlinul a prezentat un ultimatum țărilor occidentale, cerând readucerea infrastructurii militare a NATO la granițele din 1997.

Propunerea lui Trump de creștere a cheltuielilor NATO la 5% din PIB a generat dezbateri intense în cadrul Alianței. În timp ce oficialii NATO resping această idee, există posibilitatea stabilirii unei noi ținte la summitul de la Haga.

Simultan, Rusia urmărește să folosească aceste discuții pentru a-și promova propriile interese de securitate în regiune.

 
 

Urmărește-ne pe Google News