Contribuție directă a NATO împotriva ISIS va consta în trimiterea avioanelor Alianței de supraveghere care vor zbura deasupra teritoriului Siriei și Irakului pentru a ajuta forțele coaliției globale de luptă împotriva ISIS, astfel încât să ofere toate datele din teren. Această implicare a fost cerută în mod insistent de către SUA și s-a negociat multe luni pentru a se ajunge la această variantă.

Așadar, liderii NATO au decis să își prelungească misiunea „Resolute Support” din Afganistan și după anul 2016, potrivit lui Jens Stoltenberg. El a anunțat încă de sâmbătă că NATO va menține în 2017 un nivel al trupelor similar celui de anul acesta, adica aproximativ 12.000 de militari. El a precizat că numărul exact va fi decis în această toamna, dar că vor exista contingente importante americane și din restul țărilor aliate

De asemenea, și România a decis să se implice, în luna februarie, în această coaliție prin trimiterea în Irak a 50 de instructori, potrivit Digi24. NATO va lansa, de asemenea, o nouă operațiunea în Marea Mediterană, intitulată Sea Guardian, care va coopera strâns cu Uniunea Europeană pentru a stopa operațiunile de trafic de persoane care au alimentat cea mai mare criză imigranți din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

 

Totodată, Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova nu reprezintă nici o amenințare la adresa vreunui aliat NATO.

„Noi suntem uniți. Nu vedem nici o amenințare imediată față de vreun aliat al NATO. Rusia nu mai este nici un partener strategic. Nu avem parteneriatul strategic pe care am încercat să-l dezvoltăm după Războiul rece, dar nu mai suntem nici în situația de război rece”, a continuat Stoltenberg. „Apărare puternică și dialog constructiv, acestea sunt angajamentele pe care se bazează relațiile noastre cu Rusia”, a mai afirmat Stoltenberg.

Cea mai importantă decizie luată la Varsovia, la summitul Alianţei, a fost faptul că NATO îşi consolidează poziţia militară în Europa de Est. Cele 28 de ţări aliate au finalizat noua strategie în estul continentului, unde vor trimite patru batalioane, în Polonia şi statele baltice, pentru a descuraja Rusia, iar în România va fi o brigadă multinaţională.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat, sâmbătă, la finalul Summitului de la Varșovia, că viitorul summit al NATO va avea loc anul viitor, la Bruxelles.

 
 

Urmărește-ne pe Google News