„Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui război este ca președintele Putin să își retragă toate trupele, să pună capăt războiului, să se așeze la masă și să se angajeze în eforturi diplomatice serioase pentru a găsi o soluție. Dar trebuie să fim realiști, și nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general, și anume acela de a controla Ucraina și de a obține victorii militare semnificative pe câmpul de luptă. Ceea ce vedem este că rușii se regrupează și își repoziționează forțele, ieșind din nordul Ucrainei, dar, în același timp, își mută aceste forțe spre est și ne așteptăm la o mare bătălie în Donbas”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după summitul de la Bruxelles al miniştrilor de externe ai Alianței Nord-Atlantice, reuniune la care a participat şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
„Și acesta este motivul pentru care aliații au subliniat, de asemenea, astăzi, urgența de a oferi mai mult sprijin Ucrainei. Acesta este motivul pentru care, de asemenea, aliații îi impun costuri grele președintelui Putin și Rusiei. Dar, în același timp, suntem pregătiți pentru o luptă de lungă durată. Acest război poate dura săptămâni, dar și luni, și posibil și ani. Și, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru mult mai mult”, a adăugat şeful NATO.
El a avertizat, de asemenea, că atâta timp cât războiul va continua, va exista riscul unei escaladări a acestuia.
„Dacă războiul se va prelungi, atunci riscul este în primul rând pentru poporul ucrainean, care va suferi mai mult, vom vedea mai multe pagube, mai multe morți și mai multă distrugere. Dar, bineînțeles, atâta timp cât războiul continuă, va exista riscul unei escaladări dincolo de Ucraina. Și exact pe asta se concentrează NATO, pentru a preveni această escaladare”, a precizat Stoltenberg.
De asemenea, acesta a condamnat „crimele oribile” comise împotriva civililor din Bucha și din celelalte orașe ucrainene aflate în apropierea Kievului.
„Aliaţii condamnă cu desăvârşire crimele oribile ale civililor pe care le-am văzut în Bucha şi în alte locuri recent eliberate de sub controlul Rusiei”, a subliniat Stoltenberg, precizând că NATO susţine eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale, va intensifica sprijinul în domeniul securității cibernetice oferit Ucrainei şi va livra Kievului echipamente pentru a se apăra împotriva unui atac chimic sau biologic.
„Aliaţii oferă şi sunt pregătiţi să facă mai mult atunci când vine vorba de sprijin militar”, a adăugat Stoltenberg.
„Înțeleg pe deplin că puneți întrebări specifice despre anumite tipuri de arme. În același timp, cred că este important să înțelegeți că, în opinia mea, de multe ori este mai bine să nu se precizeze exact ce fel de sisteme, dar fiți siguri că aliații furnizează o gamă largă de sisteme de arme diferite”, le-a spus șeful NATO reporterilor de la Bruxelles, întrebat despre echipamentul militar trimis Ucrainei.
„NATO a sprijinit Ucraina timp de mulți ani, de la anexarea ilegală a Crimeei și prima invazie a Rusiei, în 2014, tot în Donbas. NATO și aliații săi au oferit un sprijin important, constând în echipamente și antrenarea a zeci de mii de soldați. Și apoi, când am văzut că informațiile au indicat o invazie foarte probabilă, am intensificat aceste eforturi, în toamna anului trecut”, a precizat Stoltenberg.
Acesta a mai arătat că toţi responsabilii pentru crimele de la Bucha trebuie aduşi în faţa justiţiei şi că statele membre NATO susţin eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale.
De asemenea, alianţa va ajuta şi alte state partenere, inclusiv Georgia şi Bosnia-Herţegovina, să îşi „consolideze rezistenţa” şi „capacitatea de apărare”, a precizat șeful NATO.
Kuleba: Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din Al Doilea Război Mondial
Declarațiile lui Stoltenberg vin după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, la reuniunea de joi de la Bruxelles, că țara sa are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme „acum” pentru a respinge ofensiva rusă, altfel „va fi prea târziu”.
„Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este «când»”, a subliniat Kuleba, insistând, pe de altă parte, ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol şi gaz natural din Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
”Fie ne ajutaţi acum – şi vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor soseşte prea târziu”, a susţinut ministrul ucrainean în faţa presei.
Trupele ruse, care după declanşarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei, s-au retras şi se repliază pentru a demara o ofensivă majoră în zona Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.
„În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, (dar) nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate”, a spus Kuleba.
„Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de Al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”, a explicat ministrul ucrainean.
„Rusia are planul său, noi îl avem pe al nostru, iar câmpul de luptă va decide rezultatul”, a conchis Kuleba.
De la începutul invaziei ruse, statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanţial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război, printre altele, circa 17.000 de rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse. Potrivit ambasadorului american la NATO, două treimi dintre statele alianţei au livrat Ucrainei arme sau muniţii.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia