Sursa Reuters a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest planuri, care sunt secrete.

O brigadă poate fi formată din 3.000 şi 7.000 de militari, aşadar formarea a încă 35-50 înseamnă o provocare importantă.

Într-un alt semn al amplorii provocării implicate pentru NATO de revizuirea posturii sale, o sursă din domeniul securităţii a semnalat că numai Germania va trebui să îşi crească de patru ori capacităţile de apărare aeriană.

Planurile de viitor ale NATO

La summitul din 2023 de la Vilnius, liderii NATO au convenit primele planuri majore de apărare ale alianţei, denumite „planuri regionale”, după mai bine de trei decenii, iar oficiali lucrează de atunci la transpunerea documentelor în cerinţe militare concrete.

La summitul NATO de la Washington de săptămâna aceasta (9 – 11 iulie), liderilor NATO li se va prezenta o situaţie la zi cu privire la aceste planuri.

Un oficial NATO a declarat că planificatorii militari ai alianţei au identificat „cerinţe detaliate în ce priveşte necesarul de trupe şi arme pentru apărarea alianţei”.

„Sisteme de apărare aeriană şi rachetă, arme cu rază lungă, logistică şi formaţii mari de manevre terestre se află printre priorităţile noastre de vârf”, a adăugat oficialul, anticipând că „NATO va stabili, probabil, ţinte mai exigente de capabilităţi pentru aliaţi”.

Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze cu privire la planurile de viitor ale NATO, care sunt clasificate, dar a afirmat că toţi aliaţii sunt chemaţi să se coordoneze cu NATO în privinţa cerinţelor de capabilităţi, iar aceste eforturi vor continua şi anul viitor.

Nu este clar de unde ar putea aliaţii din NATO să obțină personal suplimentar pentru 35-50 de brigăzi. Opțiunile ar putea fi transferul de trupe din alte părți ale forţelor armate, recrutarea de soldaţi suplimentari sau un mix din cele două.

Urmărește-ne pe Google News