În ultimele zile, Coreea de Nord nu a mai efectuat teste nucleare sau lansări de rachete. Cu toate acestea, forțele americane au făcut o nouă demonstrație de forță pe 11 octombrie, prin trimiterea a două bombardiere B-1B Lancer în Peninsula Coreeană. Drept răspuns, presa nord-coreeană a scris, vineri, din noul, despre eventualitatea lansării unei rachete spre Guam.
Cu o zi înainte, președintele american Donald Trump a fost informat de oficialii Pentagonului cu privire la posibilele opțiuni militare pentru a „răspunde la orice formă de agresiune a Coreei de Nord și, dacă este necesar, pentru a împiedica Coreea de Nord să amenințe Statele Unite și aliații săi cu arme nucleare”.
În acest context, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre o intervenție militară împotriva Coreei de Nord și a spus că nu este o soluție.
„Folosirea forței militare va avea consecințe devastatoare, cred că nimeni nu vrea asta cu adevărat”, a spus Stoltenberg.
Șeful NATO a mai spus că „Statele Unite au dreptul de a se apăra și de a-și apăra aliații, dar în același timp sunt destul de sigur că nimeni nu dorește o soluție militară”.
„Este nevoie de o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să continuăm să folosim toate mijloacele politice și diplomatice disponibile pentru că ceea ce fac acum liderii nord-coreeni este periculos și reprezintă o amenințare globală care necesită un răspuns general”, a declarat fostul prim-ministru norvegian.
Secretarul general NATO a spus că ceea ce face Kim Jong-un și dezvoltarea programului nuclear reprezintă o amenințare nu doar pentru Statele Unite ci și pentru Europa. De aceea, luând în considerare această amenințare, este nevoie de apărare antirachetă a NATO. „Experții noștri lucrează la tehnologie și la îmbunătățirea sistemelor noastre antirachetă”, a declarat Stoltenberg. „Acesta este motivul pentru care am dezvoltat propriul sistem anti-rachetă care este extins în Europa”, a spus el, referindu-se inclusiv la sistemul antirachetă de la Deveselu, din România.