Nava Rubymar, sub pavilion Belize, a plutit în derivă spre nord după ce a fost lovită de o rachetă balistică anti-navă Houthi la 18 februarie în strâmtoarea Bab el-Mandeb, o cale navigabilă crucială care leagă Marea Roșie de Golful Aden, scrie AP.
Guvernul recunoscut la nivel internațional al Yemenului, precum și un oficial militar regional, au confirmat că nava s-a scufundat. De asemenea, centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice, care supraveghează căile navigabile din Orientul Mijlociu, a recunoscut scufundarea navei Rubymar sâmbătă după-amiază.
Guvernul exilat din Yemen, care este susținut de o coaliție condusă de Arabia Saudită din 2015, a declarat că Rubymar s-a scufundat vineri seara târziu, după furtuna instalată în Marea Roșie. Nava a fost abandonată timp de 12 zile după atac, deși au fost făcute planuri pentru a încerca să tracteze nava către un port sigur.
Rebelii Houthi, susținuți de Iran, care au afirmat în mod fals că nava s-a scufundat aproape instantaneu după atac, nu au recunoscut imediat scufundarea navei. Comandamentul central al armatei americane a avertizat anterior că încărcătura de îngrășăminte a navei, precum și combustibilul care se scurge de pe navă, ar putea provoca daune ecologice în Marea Roșie.
Nava transporta peste 41.000 de tone de îngrășăminte atunci când a fost atacată.
Ahmed Awad Bin Mubarak, prim-ministrul guvernului recunoscut la nivel internațional al Yemenului, a numit scufundarea navei „un dezastru ecologic fără precedent”.
„Este un nou dezastru pentru țara noastră și pentru poporul nostru”, a scris el pe X, fostul Twitter. „În fiecare zi, plătim pentru aventurile miliției Houthi, care nu s-au oprit la a arunca Yemenul în dezastrul loviturii de stat și al războiului”, a adăugat acesta.
În urma scufundării, navele care navighează pe acest traseu ar putea fi nevoite să facă și alte ocoliri și să plătească tarife mai mari la asigurări, ceea ce ar putea duce la creșterea inflației globale și ar putea afecta transporturile către regiune.
Militanții Houthi din Yemen atacă nave comerciale în regiunea Mării Roșii de la jumătatea lunii noiembrie, afirmând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. În ciuda loviturilor aeriene conduse de SUA, rebelii Houthi rămân capabili să lanseze atacuri semnificative. Printre acestea se numără atacul asupra navei Rubymar și doborârea unei drone americane în valoare de zeci de milioane de dolari.
Militanţii insistă că atacurile lor vor continua până când Israelul își va opri operațiunile de luptă din Fâșia Gaza.
K476 • 02.03.2024, 23:58
After tens of thousands of defenseless Palestinians killed in their country, abusive strikes by the US and the UK in other countries in the area, it is aberrant to talk about an ecological disaster while the massacres continue with your weapons.
liviuemil • 03.03.2024, 19:54
K476 • 02.03.2024, 23:58
After tens of thousands of defenseless Palestinians killed in their country, abusive strikes by the US and the UK in other countries in the area, it is aberrant to talk about an ecological disaster while the massacres continue with your weapons.
Tu oricum esti ***. Degeaba scrii aberatiile in engleza.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
croco601 • 02.03.2024, 20:02
Un refugiu binevenit pentru populația de pești aflată în declin în toate oceanele. Încă un punct la plus pentru Houthi. Bravo băieți! Natura vă va fi recunoscătoare. Să-l invitați pe Attenborough să facă un reportaj.