Nava – Port Olya 3 – a fost surprinsă în portul Olia, din regiunea Astrahan, în imagini din satelit captate pe 4 septembrie de compania Maxar Technologies. Cu câteva zile înainte, pe 29 august, nava respectivă se afla în portul iranian Amirabad, potrivit datelor de monitorizare a vaselor. Odată plecată din Amirabad, nava şi-a oprit transponderul, pentru a nu fi localizată.

Trezoreria SUA a estimat marţi că Ministerul Apărării de la Moscova a „folosit nava Port Olya 3 pentru a transporta rachete balistice cu rază scurtă (CRBM) din Iran în Rusia”. „La începutul lunii septembrie 2024, Rusia a primit un prim transport de CBRM din Iran”, a afirmat Trezoreria SUA, care a anunţat sancţiuni împotriva Port Olya 3, alături de alte nave şi de persoane din Iran.

CNN a relatat weekendul trecut că Iranul a livrat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, o escaladare semnificativă în sprijinul Teheranului pentru Moscova.

Cooperarea militară dintre Rusia și Iran s-a aprofundat de la declanșarea invaziei la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, din ordinul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Teheranul a furnizat Moscovei mii de drone kamikaze de tip Shahed şi a construit o fabrică de drone de acest tip în Rusia.

Imaginile din satelit au apărut la o zi după ce secretarul american de stat Antony Blinken a afirmat, la Londra, că administrația de la Washington crede că armata rusă a primit deja rachete balistice iraniene Fatah-360 pentru a le „folosi, cel mai probabil, în următoarele săptămâni, în Ucraina, împotriva ucrainenilor”.

Potrivit presei americane și celei britanice, Londra și Washingtonul au decis să permită Ucrainei să utilizeze rachete occidentale împotriva țintelor militare din teritoriul Rusiei. Decizia finală va fi luată vineri în cadrul întrevederii de la Casa Albă între președintele Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer.

Miercuri, la Kiev, ministrul britanic de externe David Lammy a precizat, în prezența omologului său american Antony Blinken, că transferul de rachete din Iran spre Rusia a schimbat gândirea strategică la Londra și la Washington. Moscova și Teheranul se dedau unei „escaladări periculoase”, a avertizat el.

„Factorul de escaladare este Putin. Putin a escaladat cu transportul de rachete din Iran. Vedem o nouă axă a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord”, a afirmat Lammy, îndemnând China să se îndepărteze de „acest grup de renegați”.

Șeful diplomației britanice a denunțat totodată „sinistra” invazie a Ucrainei din ordinul lui Vladimir Putin și l-a acuzat pe liderul rus de „aroganță și lăcomie”. „Acesta este imperialismul. Acesta este fascismul”, a subliniat David Lammy.

Urmărește-ne pe Google News