Investigația, publicată pe YouTube și pe site-ul lui Aleksei Navalnîi luni, pe 31 august, susține că 18 din cei 50 de parlamentari din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime al Rusiei, dețin sau reprezintă deținători ai companiilor de construcții, scrie Radio Europa Liberă.
În ancheta video, opozantul oferă informații detaliate despre proprietățile și averile parlamentarilor și ale rudelor lor și le cere cetățenilor din Novosibirsk să voteze pentru candidatul opoziției, susținut de organizația lui Navalnîi.
Novosibirsk și regiunea înconjurătoare traversează o explozie a sectorului construcțiilor, alimentată inclusiv de fonduri guvernamentale, care finanțează proiecte de infrastructură, iar opozantul rus a vrut să scoată în evidență conflictul de interese în care se află aleșii locali.
În momentul în care a fost otrăvit, Navalnîi se întorcea dintr-o călătorie în regiune, în care vizitase inclusiv orașele Novosibirsk și Omsk, unde vor avea loc alegeri municipale chiar luna aceasta.
Opozantul rus s-a simțit rău și s-a prăbușit la bordul unui avion care zbura dintre Tomsk spre Moscova, pe 20 august.
El a petrecut două zile într-un spital din Omsk înainte de a fi transferat în Germania, unde se află în continuare la Terapie Intensivă, în comă indusă.
Medicii de la spitalul din Berlin au concluzionat că acesta a fost otrăvit, însă doctorii ruși au respins acest diagnostic, scrie Bloomberg.
Ieri, ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat luni că Europa nu va urma politica ”America pe primul loc” a preşedintelui Donald Trump şi va continua să facă presiuni asupra Moscovei pentru a clarifica cazul Navalnîi.
Şeful diplomaţiei germane a afirmat că peste relaţia cu Rusia planează „nori întunecaţi” şi că Moscova trebuie „să contribuie mai mult la clarificarea” cazului.
Moscova a respins până acum orice amestec în incident.
Iar în Novosibirsk, un tribunal a interzis candidatului promovat de Navalnîi să participe la cursa electorală pentru un loc în consiliul oraşului.
Navalnîi îl promovase pe acest candidat, Daniil Markelov, chiar în ultima sa înregistrare video, înainte de urcarea în avion.
„Aici ar putea fi unul dintre oraşele cele mai prospere din lume, însă în loc de aceasta avem un ghetou rusesc din panouri de beton”, spune Navalnîi în înregistrarea video, cu referire la prefabricatele folosite de Rusia din perioada sovietică pentru construcţia blocurilor cu multe etaje.
„Scopul nostru este să eliberăm capitala Siberiei de ocupanţi”, mai spune Navalnîi, potrivit Reuters, în clipul care până marți, la o zi de la publicare, strânsese peste 2.800.000 de vizualizări.