În ultimii ani, navele de război americane și, uneori, cele din națiunile aliate, cum ar fi Marea Britanie și Canada, au traversat în mod obișnuit strâmtoarea, stârnind furia Chinei, care revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său împotriva obiecțiilor guvernului său ales democratic de la Taipei.

Este prima vizită de la călătoria lui Pelosi la Taiwan la începutul lunii august, deplasare care a înfuriat China, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a se amesteca în afacerile sale interne. China a lansat ulterior exerciții militare în apropierea insulei, care au continuă și în prezent.

„Aceste nave au tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, a spus Marina SUA.

Operațiunea demonstrează angajamentul Statelor Unite față de o zonă indo-pacifică liberă și deschisă, iar armata americană zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională, au transmis oficialii americani.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a spus că urmărește navele americane. „Trupele rămân în alertă maximă și sunt gata să împiedice orice provocare în orice moment”, precizează armata chineză.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că navele navighează în direcția sud și că forțele sale observă operațiunea, dar că „situația este normală”.

Strâmtoarea îngustă Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiune militară de când guvernul naționalist chinez condus de Chiang Kai-shek (din partidul Kuomintang) a pierdut războiul cu comuniștii lui Mao Zedong în 1949 și s-au refugiat aici, implementând o guvernare proprie.

China invocă istoria pentru a susține că insula a fost o provincia chineză, dar liderii din Taiwan folosesc aceleași argumente pentru a arăta că insula nu a fost niciodată parte din statul chinez modern care a luat ființă după revoluția din 1911 sau din Republica Populară Chineză formată după victoria lui Mao.

Statele Unite nu au relații diplomatice formale cu Taiwan și recunoaște politic „o singură China”, dar s-au obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

 
 

Urmărește-ne pe Google News