Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat marți lansarea unei operațiuni multinaționale pentru protejarea comerțului în Marea Roșie, în urma unei serii de atacuri cu rachete și drone lansate de rebelii Houthi din Yemen, gruparea susținută de Iran.

Austin, care se află într-o deplasare în Bahrain, unde se află cartierul general al marinei americane în Orientul Mijlociu, a declarat că printre țările participante la misiune se numără Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

El a spus că navele acestor țări vor efectua patrule comune în sudul Mării Roșii și în Golful Aden.

„Aceasta este o provocare internațională care necesită o acțiune colectivă. Prin urmare, astăzi anunț înființarea Operațiunii Prosperity Guardian, o nouă și importantă inițiativă multinațională de securitate”, a declarat Austin marți.

Declarația oficialului american, scrie Reuters, lasă multe întrebări fără răspuns. Rămâne de văzut, spre exemplu, dacă aceste țări sunt dispuse să facă ceea ce au făcut navele de război americane în ultimele zile, și anume să doboare rachetele și dronele lansate de Houthi și să se grăbească să vină în ajutorul navelor comerciale atacate.

Anunțul Washingtonului ilustrează cât de mare a devenit amenințarea rebelilor din Yemen.

Aceștia au intervenit deja în conflictul dintre Israel și Hamas, atacând nave pe rutele vitale de transport maritim și chiar lansând drone și rachete asupra Israelului de la peste 1.000 de kilometri, din capitala yemenită Sanaa.

Cu doar câteva ore înainte de anunțul lui Austin, gruparea Houthi a declarat că a lansat un atac cu drone asupra a două nave de marfă din regiune.

Rebelii au amenințat de asemenea că vor ataca toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naționalitatea lor, și au avertizat companiile internaționale de transport maritim să nu facă afaceri în porturile israeliene.

Aproximativ 15% din traficul maritim mondial trece în mod normal prin Canalul Suez, cea mai scurtă rută maritimă dintre Europa și Asia, ajungând apoi și prin apele Mării Roșii din largul Yemenului.

Însă amenințările au perturbat comerțul maritim, deoarece firmele de transport de marfă au preferat să ocolească Africa, fapt ce a dus la creșterea costurilor și la întârzieri care se așteaptă să se agraveze în următoarele săptămâni.

Împreună, companiile care au deviat navele „controlează aproximativ jumătate din piața globală de transport maritim de containere”, a explicat Albert Jan Swart, analist la ABN Amro, pentru Reuters.

Compania petrolieră BP (BP.L) a suspendat temporar tranzitul prin Marea Roșie, iar compania de petroliere Frontline (FRO.OL) a declarat luni că navele sale vor evita trecerea prin această cale navigabilă, semn că criza se extinde și include transporturile de energie.

Prețul petrolului brut a crescut luni din cauza acestor îngrijorări.

În timpul unei vizite efectuate luni în Israel, Austin a acuzat direct Iranul pentru atacurile Houthi.

„Sprijinul Iranului pentru atacurile Houthi asupra navelor comerciale trebuie să înceteze”, a spus el.

„În timp ce noi ne străduim să stabilizăm regiunea, Iranul crește tensiunile prin continuarea susținerii grupurilor teroriste și a milițiilor”, a adăugat oficialul american.

 
 

Urmărește-ne pe Google News