Roţile navetei au atins solul la 19h14 GMT, conform previziunilor, în pofida cerului noros, terminând o misiune reuşită de 13 zile în spaţiu. În nouă dintre ele naveta a fost amarată la Staţia Spaţială Internaţională, timp în care echipajul a finalizat instalaţia electrică a ISS.

De asemenea, Discovery a livrat a patra antenă solară cu aripă dublă care a fost ataşată staţiei. NASA a trebuit să renunţe la o primă variantă de revenire pe Terra sâmbătă din cauza riscului impus de un plafon al norilor prea jos şi a vânturilor laterale prea puternice. În schimb o a doua variantă a fost posibilă.

Cu o oră înainte de aterizare, comandantul a pus în funcţiune două mici motoare orbitale ale navetei timp de două minute şi 59 de secunde, reducând viteza de la peste 26.000 km/h, cu care zburase anterior, la 371 km/h. Această frânare a determinat naveta să facă un salt de 347 km, început deasupra Indoneziei pentru a veni la aterizare spre pista nr. 15 a Centrului Kennedy. Trecând pe pilot automat, ordinatoarele de bord asigurând toate manevrele de navigaţie, Discovery s-a apropiat de Florida dinspre Oceanul Pacific, survolând America centrală şi Golful Mexic.

Cu trei minute înainte de a ateriza, comandantul de bord al Discovery, Lee Archambault, a preluat comenzile navetei pentru a efectua manual un viraj de 205 grade spre stânga şi a alinia naveta pe axa pistei.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News