În prezent, există 26 de navigatori de pacienți angajați la nivelul țării, mai notează Foaia de observație.
Navigatorul de pacienți este astfel responsabil să-i explice pacientului informațiile medicale, astfel încât acesta să le înțeleagă. În plus, îi oferă acestuia informații precum:
- unde să acceseze sprijin emoțional;
- unde să caute ajutor financiar;
- ce are nevoie pentru concediul medical;
- opțiuni pentru îngrijiri paliative etc., notează jurnalista în Foaia de observație.
Ocupația a apărut în SUA în anii ‘90, iar astăzi cei care o fac vin în ajutorul pacienților care suferă, în general, de afecțiuni grave sau de boli rare. La noi, a fost introdusă în Codul Ocupațiilor din România (COR) în anul 2017.
În prezent, Fundația Baylor Marea Neagră oferă, de pildă, astfel de servicii pentru pacienții cu boli hepatice, conform newsletterului citat. Sorana Stănescu subliniază nevoia existenței navigatorilor de pacienți și pentru alte tipuri de maladii.
Nu e obligatoriu să ai pregătire medicală
Nu este obligatoriu ca navigatorii de pacienți să aibă pregătire medicală. Pentru a deveni navigator de pacienți, trebuie să îndeplinești două criterii obligatorii – să ai studii superioare și să ai minimum cinci ani vechime în muncă, din care minimum doi în domeniul sănătății, asistenței sociale sau managementului de caz. Apoi, trebuie să urmezi un program de formare, notează jurnalista Sorana Stănescu. Conform răspunsului oferit de Ministerul Muncii pentru Foaia de observație, există două firme în toată țara care oferă acest program de formare.
Puteți citi întregul articol aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro