Doi membri ai US Navy Seals care au dispărut în timpul unei operațiuni de capturare a unor arme iraniene – destinate rebelilor Houthi din Yemen – sunt acum considerați morți, a anunțat armata americană.
Incidentul a avut loc pe 11 ianuarie, când comandourile americane au abordat o navă ostilă în largul coastelor Somaliei.
Oficiali militari au declarat pentru Associated Press că primul american a fost măturat de valuri în timpul misiunii de noapte, în momentul în care urca la bordul unei nave fără pavilion – o barcă cu vele tradiționale – unde au fost descoperite armele.
Al doilea militar a sărit după el, urmând protocolul.
Unități aeriene și navale din SUA, Japonia și Spania au petrecut 10 zile cercetând o zonă de peste 54.389 km pătrați pentru a încerca să îi găsească pe cei dispăruți, cu ajutorul oceanografilor și meteorologilor.
Comandamentul Central al SUA (Centcom) a declarat că în prezent se încearcă recuperarea cadavrelor.
Centcom a declarat săptămâna trecută că printre obiectele confiscate de trupele americane se numără focoase pentru rachete balistice cu rază medie de acțiune și rachete de croazieră antinavă, precum și piese pentru sisteme de apărare antiaeriană.
Oficialii au adăugat că analiza inițială a indicat că componentele erau pentru rachete care au fost folosite de rebelii Houthi, susținuți de Iran, pentru a ataca navele care călătoresc prin Marea Roșie.
Furnizarea, vânzarea și transferul de arme către rebelii yemeniți sunt considerate o încălcare a unei rezoluții de securitate a Organizației Națiunilor Unite din 2015, precum și a dreptului internațional.
Zeci de nave au fost ținta atacurilor Houthi, ceea ce a determinat ca sute de nave de marfă și petroliere să fie redirecționate prin sudul Africii, pentru a evita atacurile.
Rebelii Houthi, care sprijină Hamas, afirmă că vizează doar navele care au legături cu Israelul, după începerea războiului din Gaza. Cu toate acestea, unele dintre navele pe care le-au lovit nu aveau nicio legătură clară cu Israelul.
De asemenea, ei au început să atace nave asociate cu SUA și Marea Britanie, după ce ambele țări au lansat atacuri aeriene împotriva pozițiilor Houthi din Yemen.
Atât SUA, cât și Marea Britanie afirmă că nu urmăresc un conflict cu rebelii, ci încearcă să protejeze ruta comercială internațională.
durban22 • 23.01.2024, 11:39
Armamentul care ajunge la acesti teroristi HOUTHI, trebuie cu orice pret interceptat ,altfel rebelii vor avea in permanenta armament si munitie sa atace navele in MAREA ROSIE!!.PRETUL ??--ACESTI DOI BRAVI NAVY SEALS !!.