Ritmul în care se împrumută România e de 600 de euro pe secundă, adică 52 de milioane de euro pe zi. După ce am luat bani de la FMI, de la bănci comerciale şi de la Comisia Europeană, economiştii atrag atenţia că, în scurt timp, am putea ajunge la un nou dezastru: nimeni nu va mai vrea să ne împrumute, pentru că e evident că nu vom mai avea de unde să dăm înapoi!
Fondul Monetar Internaţional = 1,5 miliarde de euro | Comisia Europeană = 1 miliard de euro | Bănci comerciale = 4,73 de miliarde de euro |
Anul acesta, FMI a organizat şedinţe peste şedinţe, pentru a vedea dacă România mai merită tranşele de împrumut. La începutul anului, ţara noastră a primit 1,5 miliarde de euro | Şi Comisia Europeană a fost o sursă importantă de bani pentru statul român. În februarie, Comisia ne-a dat cu împrumut un miliard de euro. Din păcate, aceştia trebuie şi returnaţi… | Prin Ministerul Finanţelor, statul a împrumutat de la bănci comerciale 4,73 miliarde de euro şi încă un miliard de euro obţinut printr-o emisiune de eurobonduri |
Mai avem nevoie de 13 miliarde de euro
Cu toate astea, anul acesta, România va fi nevoită să mai ia cel puţin 13 miliarde de euro, pentru a acoperi creditele mai vechi. Doar de la începutul anului şi până acum, Ministerul de Finanţe a împrumutat de la bănci 4,73 miliarde de euro, la care se adaugă un miliard de euro primit la sfârşitul lui februarie de la Comisia Europeană, 1,15 miliarde de euro de la FMI şi încă un miliard de euro obţinut printr-o emisiune de eurobonduri.
În total, 7,88 de miliarde de euro, adică o medie de 52 de milioane de euro în fiecare zi, respectiv 601 euro pe secundă. Datoria publică pe cap de angajat va ajunge la 10.100 de euro anul acesta, de la 8.000 de euro anul trecut.
Euro a ajuns la maximul acestui an!
Cursul a atins ieri cel mai ridicat nivel din 16 decembrie 2009, când un euro a fost cotat la 4,2459 lei/euro. Moneda europeană a fost cotată la 4,23 de lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim istoric: 3,5496 de lei. Noile transformări suferite de cursul valutar îi afectează cel mai tare pe cei care au datorii în euro. Mai scumpe vor fi şi facturile de telefonie mobilă, iar cei care intenţionau să îşi cumpere o maşină sau o locuinţă vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar.